MAANDAG 14 MEI | 22:00 | €5,-

Regisseur Éric Rohmer

Cast Patrick Bauchau, Haydée Politoff, Daniel Pommereulle

Lengte 89 minuten

Jaar 1967

Taal Frans

Ondertiteling Engels

Een intellectuele dandy brengt de vakantie door in een villa van een relatie, in Saint-Tropez, waar behalve een bevriende kunstenaar zich ook een amoreel, jong meisje bevindt, dat een serie minnaars in huis haalt. Hij neemt zich principieel voor zich niet aan haar collectie te laten toevoegen, maar wordt desondanks toch gecharmeerd. 

La Collectionneuse is de eerste film in kleur van de invloedrijke nouvelle vague-regisseur Éric Rohmer. De lome zomerhitte wordt prachtig in beeld gebracht door cinematograaf Néstor Almendros. Het is de derde van de Six Moral Tales die hij tussen 1963 en 1972 maakte. De zes films vertellen allemaal hetzelfde verhaal met andere personages en situaties:  bestaande relaties worden onder druk gezet door een nieuwe vorm van verleiding, waardoor de uitgesproken woorden in de intieme dialogen tussen personages niet stroken met de acties van die personages.

La Collectionneuse wordt door velen gezien als één van Rohmer’s beste. Tijdens de 17e Berlin International Film Festival won het de hoogst haalbare prijs; de Gouden Beer.

“The natural splendors of blue water, rocky shore, bright sky, and hilly terrain provide a serene setting for the eternal struggles of man versus man, man versus woman, and man versus his own worst instincts.”
– New Yorker

MV5BYjAzODlmNmEtNzY0Yy00OWQ3LWIzYmQtMmYzNjFjNGQyZTMzXkEyXkFqcGdeQXVyMjQzMzQzODY@._V1_
4_La-Collectionneuse_Eric-Rohmer_1967
lacollectionneuse-547×310
3_La-Collectionneuse_Eric-Rohmer_1967
792id_705_062_primary_w1600
la-collectionneuse-still2-526×295