WOENSDAG 15 AUGUSTUS | 21:45 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Jean-Claude Lauzon

Cast Maxime Collin, Ginette Reno, Gilbert Sicotte

Lengte 107 minuten

Jaar 1992

Taal Frans

Ondertiteling Engels

De 12-jarige Leo groeit op in een vreemde familie, waarin alleen zijn moeder normaal lijkt te zijn. Hij zoekt een uitweg door zijn gedachten op papier te zetten. Hij ontdekt seksualiteit en raakt geobsedeerd door z’n buurmeisje Bianca. Léolo werd in 1992 genomineerd voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en won diverse prijzen op andere festivals. 

Leo Lauzon woont samen met zijn difunctionele familie in een achterstandswijk van Montreal. Om aan deze nare werkelijkheid te ontsnappen zondert Leo zich af, alleen met zijn gedachten. In zijn eigen werkelijkheid is Leo niet Leo, maar Léolo, die woont aan de prachtige Siciliaanse kust. Leo bewaart zijn geheime gedachten in een dagboek, waaruit af en toe wordt voorgelezen door een voice-over. Zijn eenzaamheid ervaart hij als de meest pure levensvorm, slechts in eenzaamheid is hij wie hij is. Dan is hij Léolo. Vanuit die kracht schrijft Leo zeer aangrijpend poëtisch over zijn liefde voor zijn buurmeisje Bianca, die hij meeneemt naar zijn Siciliaans dorp.

De film kent zijn mooiste momenten waar de grens tussen droom en werkelijkheid vervaagt. Léolo duikt in een diepblauwe zee naar een scheepswrak dat een schatkist herbergt en snijdt en passant de lijn door van een visser die naast hem en zijn broer zijn hengel uitgeworpen heeft in iets wat nog het meest op een open riool lijkt. De film zit vol met dergelijke surrealistische beelden.

Deze film maakt deel uit van de Kinderkopjes-zomeravond, samen met de film Where the Wild Things Are van Spike Jonze. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

11
12
13
14
15