NU TE ZIEN

Regisseur Myriam Verreault

Cast Brigitte Poupart, Étienne Galloy, Sharon Ishpatao Fontaine

Lengte 117 min.

Jaar 2019

Taal Frans, Engels, Inuit

Ondertiteling Nederlands

Naast authentieke, inheemse elementen bevat het poëtische Kuessipan universele thema’s als familie, criminaliteit, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen.

Mikuan en Shaniss zijn twee Innu hartsvriendinnen die op de drempel staan naar volwassenheid. Hoewel ze opgroeien als beste vriendinnen in het Innu reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec, leiden Mikuan en Shaniss een ander leven. Mikuan woont bij haar liefhebbende familie, wil graag schrijfster worden en droomt ervan naar de stad te verhuizen. Shaniss komt uit een gebroken gezin, brengt haar jeugd door in verschillende huizen en maakt de middelbare school niet af. Ze woont samen met haar vriend Greg en hun baby. Als kinderen beloofden ze elkaar altijd samen te zullen blijven. De Innu-identiteit is een sterk onderdeel van hun leven. Maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen steeds meer boven drijven. De discrepanties dagen hun vriendschap uit, maar hun liefde voor elkaar blijkt sterker te zijn.

Naast hartverwarmende momenten zijn er ook momenten waarop je hart breekt. Wat Kuessipan onderscheidt van andere films, is de manier waarop het verhaal verteld wordt. De meeste films van dit genre met mensen van kleur richten zich op de onderdrukking waarmee ze worden geconfronteerd in plaats van op de persoon die ze zijn. Naast authentieke, inheemse elementen bevat het poëtische Kuessipan universele thema’s als familie, criminaliteit, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen. Kuessipan is een term uit de Innu taal en betekent zoiets als: het is jouw beurt om je verhaal te vertellen.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman (2013) van de Canadese schrijfster Naomi Fontaine.

Kuessipan_st_2_jpg_sd-low
Kuessipan_st_4_jpg_sd-low
Kuessipan_st_5_jpg_sd-low
Kuessipan_st_7_jpg_sd-low
Kuessipan_st_8_jpg_sd-low