NU TE ZIEN

Regisseur Wouter Snip, Hedda van Gennep

Lengte 71 minuten

Jaar 2016

Taal Nederlands

Bij gelegenheid van het zeventig jarig bestaan van Kriterion Amsterdam onderzoekt Hedda van Gennep, als generatiegenoot van mede oprichter Piet Meerburg, in haar documentaire Kriterion – sinds ’45 wat de ‘Kriterion gedachte’ al zeventig jaar teweeg brengt in de hoofden en harten van de studenten.

In een vorm die vroeger in andere economische structuren wel arbeiderszelfbestuur heette, leiden groepen studenten van de Amsterdamse universiteiten -in verenigingsverband- met gemiddeld 40 à 45 personen per bedrijf de bioscopen Kriterion Roetersstraat en Studio K met twee zalen, een club en een restaurant, de Oppascentrale, het Eetcafé SKEK en de benzinepomp aan de A10. Bij elkaar zo’n 200 studenten. De tomeloze en meeslepende energie van de studenten nu en in het verleden, het unieke karakter van Kriterion met zijn horizontale structuur zonder bazen en managers die zijns gelijke niet kent en waarin de studenten alles zelf doen en verantwoordelijkheid dragen, vormen de spil en de motor van de film. Ter verduidelijking en illustratie zal de historische achtergrond van de “Kriterion gedachte” zo hier en daar waar nodig en functioneel, worden ingevoegd middels foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten en getuigenissen van betrokkenen uit die tijden.

De film zal laten zien dat, en hoe het al bijna zeventig jaar goed werkt en wat het teweeg heeft gebracht en brengt in de hoofden en harten van de studenten. Door de film heen speelt de -nu inmiddels- internationale uitstraling tot in Sarajevo waar studenten, met hulp van twee ex-kriteriërs uit Amsterdam, een theater hebben opgericht gebaseerd op dezelfde uitgangspunten die Meerburg en de zijnen er in 1945 toe bracht: het creëren van een bron van inkomsten voor studenten na afloop van een oorlog: “Kriterion is meer dan een bioscoop. Het is voor mensen in Sarajevo een symbool; voor vernieuwing, voor de kracht van jongeren en de kracht van cultuur.” Vanuit dat Kriteriontheater in Sarajevo gaat de uitstraling verder van Belgrado tot Mitrovica in Kosovo waar een groepje ex-kriteriërs uit Sarajevo trachten om twee theaters te realiseren aan weerszijden van de rivier de Ibar die Mitrovica doorsnijdt en tegelijkertijd als grens fungeert tussen de Serviërs en de Albanezen. Tevens wordt er ook gewerkt aan plannen voor een theater in Monrovia, Liberia.

kriterion_-_sinds_45_12012092_st_5_s-low
kriterion_-_sinds_45_12012092_st_3_s-low
kriterion_-_sinds_45_12012092_st_4_s-low
kriterion_-_sinds_45_12012092_st_7_s-low