NU TE ZIEN

Regisseur Tobias Lindholm

Cast Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Dar Salim en Søren Malling

Lengte 115 minuten

Jaar 2015

Taal Deens

Ondertiteling Nederlands

Let op met kinderen tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik

Krigen (A War) geregisseerd door de Deense Tobias Lindholm, bemoeit zich niet met wat goed of fout is in tijden van oorlog, maar wat daar tussenin zit.

In de oorlogsdrama Krigen is de Deense commandant Claus Michael Pedersen op uitzending in Afghanistan. Hij begeleidt zijn troepen tijdens een veiligheidsmissie. Zijn vrouw Maria zet het dagelijkse leven in Denemarken voort en zorgt voor de drie kinderen. Wanneer Claus en zijn mannen in gevecht raken met de Taliban en onder vuur komen te liggen, raakt een van zijn soldaten zwaar gewond. In een splitseconde maakt Claus de beslissing om de soldaat te redden en het gebied te bombarderen. De chaos wordt compleet als blijkt dat onder de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen geen talibanstrijders liggen, maar onschuldige burgers.

Claus Michael Pederson, gespeeld door Pilou Asbæk, raakt hierdoor verwikkeld in een rechtszaak. Valt de beslissing die hij destijds heeft gemaakt te rechtvaardige wanneer hij voor de rechter moet verschijnen? Krigen gaat echter niet over goed of fout, maar over alles wat daar tussenin zit, namelijk chaos. Een factor die zowel in Afghanistan, als in de rechtbank en het dagelijkse leven terugkeert. De abstracte titel slaat dan ook op de complexiteit van het leven en de manier waarop mensen daarmee dealen.

Krigen is inmiddels de derde film van Lindholm, eerdere regisseerde hij R en Kapringen. Daarnaast is hij ook scenarioschrijver van de succesvolle Deense televisieserie Borgen.

“Denmark’s entry for this year’s best foreign language film Oscar is a gripping and thought-provoking affair from writer-director Tobias Lindholm that counterposes battlefronts at home and abroad. ” ✮✮✮✮The Guardian
krigen_36000433_st_2_s-high
krigen_36000433_st_3_s-high
krigen_36000433_st_5_s-high