ZONDAG 1 JULI | 21:30 | €8,-

Regisseur Pim de la Parra

Cast Borger Breeveld, Willeke van Ammelrooy, Diana Gangaron Panday, Otto Sterman, Emanuel van Gonter, Bhagwandei Mokkumsingh, Ruud Mungroo, Sieuwpal Soekhlall

Lengte 111 minuten

Jaar 1976

Taal Nederlands, Surinaams

Ondertiteling Nederlands

Keti Koti is een Surinaamse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij uit 1863 gevierd wordt. Een mooi moment om stil te staan bij de Surinaamse onafhankelijkheid, die pas in 1975 was. Dit doen we dit jaar met Wan Pipel uit 1976, de eerste Surinaamse speelfilm die na de onafhankelijkheid is uitgekomen. Vanuit het Keti Koti festival in het Oosterpark kun je zo Kriterion inrollen. Kom Wan Pipel kijken en de turbulente geschiedenis van Suriname, en daarmee natuurlijk ook die van Nederland, herdenken.

De creoolse economiestudent Roy (Breeveld) keert na vijf jaar terug naar Suriname, omdat zijn moeder op sterven ligt. Daar raakt hij er steeds sterker van overtuigd dat hij thuishoort in zijn geboorteland. Een dappere, warme poging van De la Parra om iets over zichzelf en zijn Surinamerschap te vertellen met een goede, overtuigende rol van Breeveld, en een verrassende Gangaron Panday als de Hindoestaanse Rubia. In 1976 werd Wan Pipel in Nederland matig ontvangen, maar in Suriname wordt de ‘eerste Surinaamse film over Suriname’ gezien als klassieker. In die tijd liepen de spanningen tussen Creolen en Hindoestanen hoog op. Gemengde koppels zoals in de film waren controversieel. Hoofdrolspeelster Diana Gangaram Panday zelf was trots dat deze film de weg heeft vrijgemaakt voor gemengde koppels.
00340b42
wanpipel-1280×800
Wan-Pipel3