28 AUGUSTUS | 21:30 | €5,-

Regisseur Chantal Akerman

Cast Delphine Seyrig, Chantal Akerman en Jan Decorte

Lengte 201 minuten

Jaar 1975

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

De jonge weduwe Jeanne Dielman woont met haar zoon Sylvain in een flat op de Handelskaai in Brussel en verdient geld met prostitutie. Haar leven is routineus en saai. Terwijl haar zoon overdag naar school gaat, doet zij het huishouden en ontvangt ze klanten. De minste verandering in haar routine vindt ze beangstigend. De film toont drie dagen uit haar leven en schetst haar alledaagse bezigheden in detail.

Deze obsederende, zéér lange film zonder actie krijgt door het ritme van de simpele huishoudelijke handelingen en verschuivingen in dat ritme, een indringende en zelfs uiterst spannende werking. De anders zo mondaine actrice Seyrig aan de afwas en bij het aardappelen schillen, versterkt het effect van een gespeeld ritueel. De jeugdige regisseuse heeft de invloed van de Amerikaanse ‘undergroundfilm’ uit de jaren zestig verwerkt tot een opmerkelijk persoonlijke stijl. De film is opgedragen aan haar moeder.

Volgens de New York Times is Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles het eerste meesterwerk over het vrouwelijke in de geschiedenis van de cinema. Regisseur Chantal Akerman vond het in 1975 hoog tijd om een film te maken met vrouwen in de hoofdrol, omdat “iedereen er toen over praatte”. De film is van invloed geweest op het werk van schrijver Peter Handke en filmmakers Gus van Sant en Alain Tanner.

LET OP: bij hoge uitzondering begint deze Moderne Klassieker vanwege haar lengte om 21:30!

current_1216_234_large
jeandielman-1600×900-c-default
jeandielmanseyrog-1024×600