MAANDAG 21 SEPTEMBER | 22:00

     VRIJDAG 25 SEPTEMBER | 14:30

Regisseur Chantal Akerman

Cast Chantal Akerman, Niels Arestrup, Claire Wauthion

Lengte 1 uur en 26 min.

Jaar 1974

Taal Frans

Ondertiteling Engels

In een nagenoeg lege kamer denkt een vrouw over zichzelf na, probeert brieven te schrijven en verkleedt zich. Het verhaal, eenvoudig in extreme vorm, gaat over een gespannen vrouw die een lange reis door Frankrijk maakt. Ze lijdt aan een gematigde psychologische inzinking na een verwoestende breuk.

Chantal Akerman speelt zelf een hoofdrol in Je, tu, il, elle, waarin ook Niels Arestrup en Claire Wauthion te zien zijn. Ze krijgt een lift van een jonge vrachtwagenchauffeur die haar zijn teleurstellingen in het leven vertelt, masturbeert hem, maar de relatie gaat niet verder. Ze bezoekt een vriendin die haar te eten geeft, gaat met haar naar bed, waarbij de liefdeshandeling van agressie geleidelijk aan overgaat in tederheid.

Je Tu Il Elle was de eerste lange speelfilm van avant-garde filmmaakster Chantal Akerman. De film krijgt een boeiende werking door de aandachtige observatie van banale details en mechanische handelingen. Dit speelfilmdebuut is een (geslaagde) stijloefening en interessant in het licht van Akermans latere films.

Je, tu, il, elle is onderdeel van Queer Cinema | Moderne Klassiekers: september.

Queer thematiek is sinds de begindagen van film al aanwezig geweest, maar werd vooral door avant-garde filmmakers in de jaren ’60 expliciet op de kaart gezet. Lees meer over het programma hier .

jetu3
jetu1
jetu2
jetu4