De jaren ’60 in Kriterion waren een roerige tijd: In 1960 organiseerde Kriterion voor het eerst het Internationaal ASVA-Festival voor Studentenfilm, beter bekend als Cinestud. In het bijzijn van Nouvelle Vague Filmregisseur Jean-Luc Godard werd de nieuwe filmzaal Studio K (nu beter bekend als K2) geopend én Cineclub Vrijheidsfilms werd opgericht en ging in voornoemde filmzaal maatschappijkritische en politiek getinte films draaien.

In het kader van deze grote gebeurtenissen draaien wij onder de noemer van de Jaren ’60 allereerst de Maagdenhuisfilm (1969), wat de eerste documentaire film was die Cineclub Vrijheidsfilms produceerde. We zullen ook als terugblik op het Cinestud filmfestival 3 korte films draaien: De afstudeerfilm van Paul Verhoeven, Eén Hagedis teveel (1960), die op de eerste editie de prijs voor beste studentenfilm behaalde, Megalopolis I (1963), de film waarmee Surinaamse filmstudent Pim de La Parra debuteerde op hetzelfde festival en tot slot Omdat mijn fiets daar stond (1966), een film die karakteristiek was voor de soort die in de nieuwe filmzaal vertoond werden: subversief en commercieel. 

Deze tekst is een fragment van de tekst over de jaren ’60 die in ons jubileum zine, ‘Er staat niemand achter de bar’ staat, deze zal tijdens onze jubileumviering te koop zijn aan de kassa. 

PROGRAMMA

Vrijdag 5 november
15:30 De Maagdenhuisfilm – Cineclub Vrijheidsfilm Meer info
21:30 Cinestud in Retrospect – 3 shorts Meer info