De filmproductie van het tweede millennium na Christus werd gekenmerkt door de digitale wending. Waar in de jaren nul slechts enkele films werden vertoond onder het nom ‘speciale digitale vertoning’, zou dit kenmerk vanaf de jaren 2010 de norm zijn. 

Het was al een waarachtig wonder: door de aaneenschakeling van foto’s langs een lichtbron te bewegen, kwam er een verhaal geprojecteerd tot leven. Maar met de inventie van digitale projectoren, en het ombouwen van inpandige installaties, werd dit wonder verder uitgebreid. Dankzij de hoge kosten van dergelijke veranderingen, werd er een nationaal digitaliseringsprogramma opgericht. Het doel? De transitie van de Nederlandse filmsector. 

Kriterion nam deel aan deze digitale revolutie, en tegenwoordig zijn de mooiste beelden binnen enkele klikken op het grote doek te projecteren. 

Hoewel de beeldkwaliteit omhoogschoot, nam de zeldzaamheid van filmvertoningen af. Nu films digitaal opgeslagen worden, kan één film gemakkelijk in 7 bioscopen draaien, waar dat vroeger behouden was tot 3 filmtheaters. 

PROGRAMMA

Zondag 7 november 

14:30 | Under The Skin (2013)  Meer info

21:30 | 35 mm Special Meer info