ZONDAG 3 DECEMBER | 19:10 | LOS KAARTJE €8,-, COMBI-TICKET MET THELMA €15

 

Regisseur Adrian Lyne

Cast Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello

Lengte 113 minuten

Jaar 1990

Taal Engels

Ondertiteling Engels

Ter ere van Joachim Trier’s nieuwe film Thelma draaien we voor de voorpremière van Thelma Trier’s (naar eigen zeggen) grote inspiratiebron voor deze film: psychologische horror Jacob’s Ladder van Adrian Lyne.

De New Yorkse postbezorger en Vietnamoorlog-veteraan Jacob Singer weet niet meer wie hij is en wat echt is en wat niet. Zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd als soldaat in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.

In New York lijkt het kwaad Jacob te achtervolgen, demonen, monsters en kwade geesten duiken overal op en plegen aanslagen op zijn leven. Misschien zijn de demonen het gevolg van een Posttraumatische-stressstoornis, misschien van een experiment met hallucinogene drugs, of misschien komen ze voort uit de wond die de dood van Jacob’s zoontje heeft geslagen. Maar naarmate de tijd vordert en de demonen blijven terugkomen – in Jacob’s nachtmerries, in zijn ooghoeken, in alle schaduwen die hij ziet – moet Jacob een angstaanjagende mogelijkheid overwegen: misschien zijn ze wel echt.

Jacob’s Ladder was niet alleen voor Trier een grote inspiratie, maar inspireerde ook onder andere de game- en filmreeks Silent Hill, verschillende afleveringen van The X-Files en American Horror Story en videogame The Evil Within.