MAANDAG 22 JANUARI | 22:00 | €5,-

Regisseur Andrej Tarkovski

Cast Nikolay Burlyaev, Valentin Zubkov, Evgeniy Zharikov

Lengte 95 minuten

Jaar 1962

Taal Russisch

Ondertiteling Engels

Andrej Tarkovski’s debuutfilm vertelt het verhaal van het twaalfjarige weesjongetje Ivan en zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film speelt zich af op het oostfront van de oorlog, waar een hevige strijd woedt tussen het ‘Rode leger’ en de Duitse Wehrmacht. 

Al snel wordt uit Ivan’s herinneringen en de interacties die hij met mensen om hem heen heeft duidelijk dat zijn ouders en zus door Duitse soldaten zijn gedood. Ivan zelf heeft kunnen ontkomen en heeft zich aangesloten bij een groep Sovjet-verzetstrijders. Wanneer de groep uit elkaar gedreven wordt gedreven komt Ivan in een internaat terecht, maar hij ontsnapt en sluit zich aan bij een Russisch legercommando onder leiding van Grjaznov. Grjaznov twijfelt eerst aan Ivan, maar deze weet hem te overtuigen door zijn enorme gedrevenheid. De jonge wees wil, gedreven door wraakgevoelens jegens de Duitsers, het front niet meer verlaten en gooit zich keer op keer in de strijd.

Ivan’s Childhood (ook wel bekend onder de titel My Name is Ivan) zette Tarkovski als regisseur in één keer op de kaart. Op het filmfestival in Venetië won hij er de Gouden Leeuw mee en ook in San Francisco viel hij in de prijzen. Critici, intellectuelen en regisseurs (waaronder Ingmar Bergman en Jean-Paul Sartre) vielen ook direct voor Tarkovski’s stijl. Tarkovski legt het leven van de duidelijk getraumatiseerde Ivan op de poëtische wijze vast die kenmerkend zou worden voor al zijn verdere films, met verstilde beelden en inventief camerawerk.

iv5
iv4
iv3
iv2