WOENSDAG 27 JULI | 21:45

Regisseur Gaspar Noé

Cast Monica Belluci, Vincent Cassel, Albert Dupontel

Lengte 97 minuten

Jaar 2002

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Shockerende film waarin een vrouw wordt verkracht, waarna haar man en een vriend op zoek gaan naar de dader en gruwelijk wraak nemen.
Het feestbeest Marcus en de intellectueel Pierre zijn oude vrienden, maar ze delen meer dan deze vriendschap. Ze houden beide van de beeldschone Alexandra, maar Marcus is degene die haar uiteindelijk heeft weten te strikken. Pierre kijkt met lichte weemoed terug op de relatie die hij had met Alex(andra), maar het is duidelijk dat hij het stel alle geluk van de wereld gunt. Gezamenlijk gaan ze naar een feestje, waar Marcus zich onder de invloed van drugs zodanig begint te misdragen, dat Alex boos wegloopt. Buiten wordt ze verkracht en in coma geslagen. Marcus en Pierre beginnen met behulp van twee lokale criminelen een wanhopige zoektocht naar de dader, die uiteindelijk vreselijke consequenties zal hebben.
In Cannes zorgde Irréversible voor de nodige ophef: men verliet massaal voortijdig de zaal na binnen korte tijd blootgesteld te worden aan een extreem gewelddadige scène aan het begin van de film, kort daarna gevolgd door een verkrachtingsscène van bijna tien minuten. Dit, gekoppeld aan de hysterisch rondstuiterende camera die pas in de latere scène’s rustiger begint te bewegen en het feit dat in ‘Irréversible’ net als in ‘Memento’ een verhaal achterstevoren wordt verteld, waardoor het begin vreselijk desoriënterend kan zijn, zorgt ervoor dat ik de film niet iedereen met een gevoelige maag kan aanraden.

Onderdeel van Zomer in Kriterion. Klik hier voor het volledige programma.