DOUBLEBILL MET THE SQUARE: ZONDAG 5 NOVEMBER | 19:30 | €8,-, DOUBLEBILL-TICKET €15,-

 

Regisseur Ruben Östlund

Cast Leif Edlund, Linnea Cart-Lamy, Villmar Björkman

Lengte 98 minuten

Jaar 2008

Taal Zweeds

Ondertiteling Nederlands

Door middel van een mozaïek van vijf ongerelateerde tragische doch hilarische verhalen over ‘normale’ Zweden vertelt regisseur Ruben Östlund het verhaal van hoe individuen zich door groepsprocessen onder druk laten zetten. Ter ere van de aankomende première van Östlund’s The Square vertonen we Involuntary eenmalig als double-bill in combinatie met een voorpremière van The Square.

Het is bijna zomer in Zweden en voor sommige mensen is dit het startschot om zich vreemd te gedragen. Leffe steelt graag de show bij zijn vrienden met gore spelletjes, zeker wanneer hij dronken is. Een basisschoollerares weet niet waar de lijn te trekken: ze moet per se haar collega’s ook de les lezen. Twee pubermeisjes poseren voor de webcam om sexy foto’s te nemen en willen oeverloos veel gaan drinken. Een buschauffeur wil zijn gezag laten gelden aan de passagiers na een onschuldig incident. Villmar’s verjaardagsfeest loopt na een vuurwerkincident uit de hand.

Net als zijn voorbeelden Michael Haneke, Ulrich Seidl en Roy Andersson breekt Östlund met de klassieke narratieve structuur door vijf onafhankelijke verhaal door en langs elkaar heen te vertellen. Door de afwijkende cameravoering – extreem close of juist net iets te ver weg, alsof het om een amateurfilm gaat – wil Östlund de ‘echtheid’ van de personages versterken en dwingt hij de kijker zich te verhouden tot wat er in de film gebeurt.

inv1
inv2
inv6
inv7