MAANDAG 18 JANUARI | 22:00 | €5,-

Regisseur David Lynch

Cast Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux

Lengte 180 minuten

Jaar 2006

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Surrealistisch drama van David Lynch waarin Laura Dern werkelijkheid niet meer van illusie kan scheiden als ze verloren raakt in een filmpersonage.

Actrice Nikki Grace (Laura Dern) heeft zojuist een rol gekregen in een nieuwe film van Kingsley Stewart (Jeremy Irons), met vrouwenversierder Devon Berk (Justin Theroux) als tegenspeler. Nikki’s vreemde buurvrouw waarschuwt haar echter voor deze op een vervloekt zigeunerverhaal gebaseerde film, die een remake blijkt te zijn van een Poolse productie waarvan beide hoofdrolspelers op brute wijze om het leven werden gebracht. Nikki kan steeds moeilijker onderscheid maken tussen haar eigen persoonlijkheid en het personage Susan, dat ze in de film moet vertolken. Ze verliest zichzelf in evenveel fantasiewerelden als realiteiten, vol van absurde en surrealistische voorstellingen en wezens. Maar wat is hallucinatie en wat is werkelijkheid?

Vijf jaar na het mysterieuze drama Mulholland Drive is de immer opvallende regisseur David Lynch eindelijk terug met een avondvullende bioscoopfilm. Wat heet, Inland Empire duurt bijna drie uur en gaat nog een stap verder in hallucinerende en surrealistische cinema dan Lynch in zijn vorige films al deed. Lynch had overigens wel een vaag idee maar geen afgerond script klaar toen hij met de opnames van deze film begon. De meeste scènes werden pas geschreven vlak voordat ze werden gedraaid. Met haar eerdere rollen in Blue Velvet en Wild at Heart is hoofdrolspeelster Laura Dern een echte Lynch-veteraan. Inland Empire ging in wereldpremière op het Film Festival van Venetië, waar hij de Future Film Festival Digital Award won.