ZONDAG 20 JANUARI | 19:30

Regisseur Nebojsa Slijepcevic

Lengte 72 minuten

Jaar 2018

Taal Kroatisch

Ondertiteling Engels

Het nieuwe IDFA seizoen in Kriterion staat in het teken van onze IDFA-favorieten van het jaar 2018. De tweede documentaire in deze reeks is Srbenka van Nebojsa Slijepcevic. Deze confronterende film over de Joegoslavische Oorlogen won op de festivals van Cannes en Sarajevo de prijs voor beste documentaire. 

De repetities voor een toneelstuk over de beladen etnische moord op een Servische tiener in 1991 veranderen steeds meer in een collectieve psychotherapie. Met het stuk wil de Kroatische theaterregisseur Oliver Frljić onverwerkte oorlogstrauma’s blootleggen, die er in hedendaags Kroatië toe leiden dat kinderen met Servische wortels nog steeds worden gepest en bedreigd. Een meisje van twaalf dat meespeelt, vertelt dat ze moest huilen toen ze ontdekte dat ze Servisch is. Waarom zijn jonge kinderen zich al bewust van hun etniciteit? En waarom moeten ze hun afkomst verbergen?

Deze verontrustende film zoomt in op de soms pijnlijke discussies en gesprekken die de makers tijdens het repeteren met elkaar voeren. Ieder heeft zijn eigen bagage en kijk op de oorlog en de actualiteit, die ze delen in voice-over bij beelden van een leeg podium. Van het acteerspel zelf is niets te zien. Hierdoor ontstaat er afstand tussen de personages en de theatrale werkelijkheid enerzijds en de worsteling van de makers anderzijds. Het proces dat zij doormaken wijst de weg die Kroatië nog te gaan heeft.

Voorafgaand aan Srbenka zullen we de short Angels in Sarajevo (2001) vertonen. De maker, Nino Zalica, liet zich inspireren door het kunstproject Angels on the Wall (1993) van Louis Jammes, waarbij de verwoesting van de stad Sarajevo in beeld werd gebracht. Zalica zal tevens een inleiding verzorgen voor Srbenka door in te gaan op het conflict.

Op 17 januari organiseren we samen met Outline de Sarajevo Film Night waarbij de effecten van het confilct van Joegoslavië op het huidige Sarajevo en haar inwoners ook aan bod zullen komen.

In the winter of 1991, a 12-year-old Serbian girl was murdered in Zagreb. A quarter of a century later, director Oliver Frljić is working on a theatre play about the case. Rehearsals become a collective psychotherapy, and the 12-year-old actress Nina feels as if the war had never ended.

Nebojsa Slijepcevic was born in 1973 in Zagreb, Croatia. In 2005 he graduated with Film Directing from the Academy of Drama and Art, also in Zagreb.
Nebojsa has directed numerous creative documentaries that were widely shown and awarded multiple times at many international festivals. For his TV documentaries, he’s a three times nominee for Prix Europa Award. His first documentary feature, the international co-production Gangster of Love, premiered at Hot Docs (Canada) and IFF Karlovy Vary (Czech Republic) and was one of the biggest box-office successes in Croatia. Nebojsa is also an educator, mentoring and lecturing at Restart’s School of Documentary Film in Zagreb.