ZONDAG 24 SEPTEMBER | 19.30 UUR | €8,-

Regisseur Fenton Bailey, Randy Barbato

Lengte 108 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Nog controversiëler dan het werk van de wereldberoemde New Yorkse homo-erotische fetish-fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989), was zijn leven. Dit is het portret van een kunstenaar die eigentijdse fotografie tot de schone kunsten verhief en daarmee een culturele oorlog ontketende die nog steeds woedt.

De titel is ontleend aan een oproep van een onthutste homofobe senator die in 1989 tijdens een rechtszaak de sluiting van een reizende Mapplethorpe-tentoonstelling eiste. Vanaf dit vertrekpunt volgen we de curatoren van het J. Paul Getty Museum en het Los Angeles County Museum of Art, die Mapplethorpe’s werk in kaart brengen voor een parallel retrospectief. Hun observaties over seksualiteit, (zelf)portretten en bloemstillevens vormen het raamwerk voor een biografie van de kunstenaar, aan de hand van interviews met familieleden, vrienden, collega’s, buren, modellen, minnaars, kunstcritici en verzamelaars. Die worden steevast in kleur vastgelegd met een Hasselblad: de karakteristieke camera waarmee Mapplethorpe zijn zwart-witfoto’s maakte. Bijzonder is ook dat de op 42-jarige leeftijd aan aids overleden Mapplethorpe dankzij oude geluidsopnames vaak zelf als verteller te horen is.

Wanneer er een film over Robert Mapplethorpe vertoont wordt kan zijn creatieve soulmate Patti Smith niet buiten beschouwing gelaten worden. Dit onstuimige artistieke duo heeft van elkaar gehouden, met elkaar geleefd en de rol tussen muze en kunstenaar menig maal verwisseld. Vandaar dat Mapplethorpe: look at the pictures als double-bill vertoond zal worden met Patti Smith: Dream of Life.

Double-bill draaitijden:

ZONDAG 24 SEPTEMBER | 19.30 UUR | Mapplethorpe: look at the pictures
ZONDAG 24 SEPTEMBER | 21.30 UUR | Patti Smith: Dream of Life

 

index
IDFA in Kriterion

In samenwerking met het IDFA toont Filmtheater Kriterion maandelijks een documentaire uit het rijke IDFA-archief. De insteek is om dieper op de documentaire in te gaan door gastsprekers uit te nodigen die vanuit een relevant vakgebied de film zullen toelichten.

 

mt5
mt3
mt2
mt1