ZONDAG 24 APRIL | 19:30

Regisseur William Fairman, Max Gogarty

Lengte 80 minuten

Jaar 2015

Taal Engels

Ondertiteling Geen

  Facebook-event   

Een diepgravende duik in de hippe Londense gayscene, waar op synthetische drugs drijvende seksfeesten een alarmerende stijging in hiv-infecties en drugsverslaving veroorzaken. Eenentwintig mannen (waarvan vijf anoniem) delen hun persoonlijke ervaringen.

Een groep mannen deelt hun persoonlijke ervaringen, die inzicht geven in wat hen ertoe beweegt om als onderdeel van hun seksleven zulke gevaarlijke middelen te gebruiken. Chemsex is een emotionele trip die met krachtig beeldmateriaal laat zien wat er achter de schermen gaande is. Met het relaas van een jonge man die wekelijks voor 400 pond aan drugs injecteert, maar in zichzelf “geen echte verslaafde” ziet, maakt Chemsex meteen pijnlijk duidelijk hoe ontkenning van het probleem het zicht ontneemt op de omvang en destructieve effecten van het fenomeen, dat grotendeels verborgen blijft vanwege de illegaliteit van de drugs en het privékarakter van de feesten.

In de persoonlijke verhalen worden huiselijke scènes afwisseld met beelden in de uitgaansscene of hulpverlening. We maken kennis met Enrique, die door zijn verslaving veranderde van een hoogopgeleide professional in een dakloze die zich voor drugs prostitueert. Mark leidt de kijker rond in zijn gay sauna, langs de voorzorgsmaatregelen die hij er trof. En de druggebruiker Simon vindt hulp bij David, die een kliniek voor seksuele gezondheid runt.

Het nawoord van deze vertoning zal worden verzorgd door chemsexdeskundige Leon Knoops. Leon werkt voor Stichting Mainline en is sinds 2008 veldwerker en onderzoeker met betrekking tot nieuwe trends in drugsgebruik in de Nederlandse gayscene. Hij zal naar aanleiding van de documentaire meer achtergrond geven over de scene in Nederland.

index
IDFA in Kriterion

In samenwerking met het IDFA toont Filmtheater Kriterion maandelijks een documentaire uit het rijke IDFA-archief. De insteek is om dieper op de documentaire in te gaan door gastsprekers uit te nodigen die vanuit een relevant vakgebied de film zullen toelichten.

 

 

Chemsex1
Chemsex2
Chemsex3