ZONDAG 24 JANUARI | 19:30

Regisseur Matthew Heineman

Lengte 98 minuten

Jaar 2015

Taal Engels, Spaans

Ondertiteling Engels

Indringende documentaire van Matthew Heineman over de strijd tegen de drugshandel in het grensgebied tussen de VS en Mexico. De drugsoorlog op de grens eist ieder jaar meer slachtoffers. De overheid is niet in staat om de veiligheid binnen het grensgebied te waarborgen en sommige inwoners zien geen andere optie dan het heft in eigen handen te nemen.

Met gevaar voor eigen leven brengt filmmaker Matthew Heineman twee groepen in beeld die de strijd aanbinden met de drugskartels. Aan de Mexicaanse kant zien we de autodefensas die onder leiding van de charmante dokter Jose Mireles op bendeleden jagen. Op Amerikaans grondgebied volgen we Tim “Nailer” Foley, een veteraan en ex-drugsverslaafde. In de onherbergzame woestijn van Arizona spoort hij Mexicaanse immigranten en smokkelaars op en levert ze uit aan de autoriteiten. Heineman dringt diep door tot de duistere wereld van de georganiseerde misdaad. Via zijn lens kijken we van dichtbij mee hoe gemaskerde mannen crystal meth produceren, belanden we in hevige vuurgevechten en krijgen we een inkijkje in de persoonlijke levens van de burgerwachten. Hun doel is helder: de misdaad bestrijden. Maar in het heetst van de strijd vervagen morele waarden en is de grens van goed en kwaad niet altijd even duidelijk.

De sprekers bij deze vertoning zullen komen in de vorm van Rutger van der Hoeven, buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer en docent geschiedenis Universiteit van Utrecht; Raymond Buve, emeritus hoogleraar geschiedenis van Latijns-Amerika en Teun Voeten, oorlogsfotograaf en antropoloog.

Michoacan-machine-guns-1940×1293
CARTEL LAND
cartel-land
cartellandborder