WOENSDAG 6 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Pawel Pawlikowski

Cast Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska en Joanna Kulig

Lengte 82 minuten

Jaar 2013

Taal Pools

Ondertiteling Nederlands

Ida is een oogverblindende, prachtig geschoten zwart-witfilm over Poolse no­­vice Anna die plots een tante en een ijzingwekkende geschiedenis blijkt te hebben. Ze reist naar haar tante Wanda, een zwaar drinkende rechter en voormalig officier van justitie tijdens het stalinistisch regime. 

Anna is opgegroeid in een klooster en weet nagenoeg niets van haar afkomst. Wanneer ze op het punt staat definitief in te treden — het is 1962 — krijgt ze te horen dat ze een tante heeft. Er wordt haar dringend aangeraden die eerst te bezoeken, “zolang als het nodig is”. Wanda blijkt een karaktervolle, door het leven getekende vrouw van het type dat niet overbodig lacht. Anna blijkt eigenlijk Ida te heten, en ze heeft niet alleen veel méér geschiedenis, maar een veel dieper in de Poolse geschiedenis gewortelde geschiedenis, dan ze ooit als ietwat van de wereld losgezongen novice had kunnen bevroeden.

Bijna de hele film bestaat uit statisch geschoten fotografische beelden met prachtig Vermeer-zijlicht, vaak close, vaak met een bijzondere kadrering waarbij de personages er haast uitvallen aan de onderkant, alsof de wereld hen te ruim valt. Tegelijk doet het beeldformaat (1:1,37) juist nauw aan, hetgeen precies de juiste sfeer schept voor een beklemmende film. Ida won een Oscar en een Golden Globe in de categorie beste buitenlandse film.

1378722163
maxresdefault
ida_01-620×350
ida_2013_blu_ray051
ida-2013-005-wanda-and-ida-outside-grimy-stone-building
ida_1390416225575-jpg