NU TE ZIEN

Regisseur Ken Loach

Cast Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy

Lengte 100 minuten

Jaar 2016

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

I, Daniel Blake is een krachtig drama over het gevecht van een gewone man tegen een overmachtig, bureaucratisch systeem waarbij de ingehouden woede van het scherm spat. Met zijn nieuwste film sleepte Ken Loach dit jaar de Gouden Palm binnen op het filmfestival van Cannes.

Rasechte Engelsman Daniel Blake heeft zijn hele leven hard gewerkt als timmerman, tot hij op zijn 59ste een hartaanval krijgt. Als kinderloze weduwnaar is hij aangewezen op hulp van de staat. Hoewel zijn dokter hem ongeschikt verklaart om te werken moet hij om een uitkering te ontvangen blijven solliciteren. Tijdens een bezoek aan het social services kantoor ontmoet Daniel Katie, alleenstaande moeder van twee die het ook niet lukt de eindjes aan elkaar te knopen. Loach laat in I, Daniel Blake hun poging om het hoofd boven water te houden en samen hun waardigheid terug te vinden zien.

Ken Loach staat bekend om zijn gebruik van socialistische thema’s, die ook in deze film weer naar voren komen. Armoede, uitbuiting, en onderdrukking van de kleine man worden realistisch en zonder greintje sentimentaliteit in beeld gebracht. Dat het nergens sentimenteel wordt is mede te danken aan hoofdrolspeler Dave Johns. Dat hij nooit eerder op het witte doek te zien was is niet te merken, de rol van Daniel met al zijn nuances lijkt hem op het lijf geschreven.

De film is een duidelijke aanklacht tegen een steeds onmenselijker wordend beleid, maar Loach overschreeuwt zich nergens. Hij confronteert ons met een Kafkaëske situatie waarin een “Decision Maker” beslist over het wel en wee van armoedige mensen, een situatie die helaas realiteit is.

Dit resulteert in een schrijnend drama dat je achterlaat met het gevoel dat je iets moet doen, maar niet weet wat. Een zeer sterke scène in de voedselbank wordt al door meerdere critici bestempelt als legendarisch, en laten we hopen dat hij dat wordt. I, Daniel Blake moet gezien worden. Is het niet om de maatschappelijke relevantie, dan wel om het fantastische acteerwerk. Ons advies: neem een zakdoek mee.

i_daniel_blake_20000373_st_1_s-high
i_daniel_blake_20000373_st_3_s-high
i_daniel_blake_20000373_st_9_s-high
i_daniel_blake_20000373_st_10_s-high