NU TE ZIEN

Regisseur Nathan Grossman

Cast Greta Thunberg

Lengte 102 min

Jaar 2020

Taal Zweeds, Engels

Ondertiteling Nederlands

I Am Greta van Nathan Grossman is een zeer persoonlijke en intieme documentaire over de Zweedse activist Greta Thunberg, gemaakt in cinéma vérité stijl waarin hij haar van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.

Klimaatverandering wordt, ondanks alle wetenschappelijke informatie die men nu tot zijn beschikking heeft, nog steeds niet serieus genomen. Greta Thunberg was dit in 2018 helemaal zat. Ze besloot in protest te gaan. Een vreedzaam protest, waarbij ze ging staken van school en elke dag voor het Zweedse parlement ging zitten tot de CO2-emissie doelen van 2015 zouden worden behaald. Na een aantal weken werd haar standpunt opgemerkt door leeftijdsgenoten, en zo begon de spreekwoordelijke sneeuwbal te rollen. Greta krijgt steeds meer media aandacht en haar verhaal bereikt de hele wereld.

Ook al heeft ze een sterke, vreedzame boodschap, alsnog krijgt Greta enorm veel kritiek over haar heen. Met name politici en de media veranderen ironisch genoeg in kinderachtige treiteraars;  of ze nemen haar gedachtegoed niet serieus en willen alleen met haar op de foto.

“It’s just small talk, basically, and, of course, they want to take selfies.”
“I’m a bit tired of selfies right now.”
Greta on politicians

In deze documentaire worden deze kanten van het Greta-zijn belicht, maar natuurlijk ook hetgeen waarvoor ze strijd: het beschermen van het milieu om klimaatverandering tegen te gaan. Haar strijd is de afgelopen jaren met de camera gevolgd en heeft zich op indrukwekkende wijze tot deze documentaire gevormd. Greta is oprecht en haar fanatisme maakt dat je je niet alleen zorgen maakt om het klimaat, maar ook om haar.