BINNENKORT TE ZIEN

Regisseur Juho Kuosmanen

Cast Yuliya Aug, Yuriy Borisov, Seidi Haarla

Lengte 1u47

Jaar 2021

Taal Fins

Ondertiteling Engels

Terwijl een trein zich een weg baant naar de poolcirkel, delen twee vreemden een reis die hun kijk op het leven zal veranderen.


Wanneer we de twee passagiers in Juho Kuosmanens meesterlijke Compartment No. 6 voor het eerst ontmoeten, lijken het onwaarschijnlijke vrienden. Ze zijn verdeeld door klasse, nationaliteit en taal. Laura, een Finse studente, heeft net afscheid genomen van haar Russische geliefde Irina en is op de trein gestapt op weg naar Moermansk, een afgelegen stad in de poolcirkel, om de rotstekeningen te bekijken – zogenaamd een passende, poëtische afsluiting van haar studietijd in Rusland. De hufterige Ljoha, die de eerste avond van de reis een grote fles wodka leeg drinkt, meldt zich voor zijn werk in de enorme mijn in de regio. Naarmate de reis vordert, komen er echter barsten in hun façade en hun kwetsbaarheden dwingen hen elkaar te erkennen als veel complexer dan de façade die ze aan de wereld tonen – of wat hun eigen vooroordelen dicteren.

Compartment No. 6 is ook wel vergeleken met Richard Linklater’s Before Sunrise, een vergelijking die logisch is maar niet helemaal opgaat. In zijn overpeinzingen over smaak, veronderstellingen en de impliciete erotische mogelijkheden en gevaren die lange reizen met zich meebrengen, lijkt Compartment No. 6 dichter bij klassiekers uit de reisliteratuur zoals Mary McCarthy’s “The Man in the Brooks Brothers Shirt” – en Laura en Ljoha zijn niet verbonden door jeugd en eindeloze mogelijkheden. Ze zijn toegewijd aan hun keuzes en leren de nadelen ervan kennen, waardoor hun tijd samen des te aangrijpender en schrijnender wordt.

Net als in zijn prachtige debuut, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, bewijst Kuosmanen opnieuw een briljante acteursregisseur te zijn en, misschien nog belangrijker, een kunstenaar die zowel een scherp waarnemer als een diep medelevende kijker is.

Hytti-Nro-6_st_2_jpg_sd-low
Hytti-Nro-6_st_3_jpg_sd-low
Hytti-Nro-6_st_1_jpg_sd-low
Hytti-Nro-6_st_4_jpg_sd-low
Hytti-Nro-6_st_5_jpg_sd-low