WOENSDAG 30 JANUARI | 19:30 | €6,50

 

Regisseur Wensley Francisco

Lengte 57 minuten

Jaar 2018

Taal Nederlands

Rajko Disseldorp interviewde voor Het Parool vrijwel iedere Nederlandse rapper en schreef het boek Hiphop in Nederland (2017). Het afgelopen jaar werkte hij aan een nieuw hiphopproject: de grootste documentaireserie over Nederlandse hiphop ooit gemaakt.

In deze vierdelige documentaireserie van de KRO-NCRV onderzoekt Rajko 30 jaar hiphop in Nederland. Aan de hand van de vier geluidsdragers – streaming, cd’s, bandjes en platen – gaat hij op pad met de allergrootste namen uit de Nederlandse hiphop wereld van toen en nu: Ronnie Flex, Hef, Def P en Tony Scott. Ook vergelijken de belangrijkste rappers van dit moment (denk aan: Sevn Alias, Kevin, Leafs, Ares, Esko, Jonna Fraser, I Am Aisha, Big2, Adje en Winne) de hiphop van vroeger met de scene van tegenwoordig.

Waar begon het? Hoe ontstond de eerste Nederlandstalige rap en wat is de aantrekkingskracht van hiphop? Hoe heeft het zo razend populair kunnen worden? De documentaireserie, die succesvol was op zowel Youtube als NPO, is op woensdag 30 januari volledig te zien in Kriterion. Na afloop is er een nagesprek over de film en over hiphop.

Rajko Disseldorp zal in gesprek gaan met Tony Scott (Peter van der Bosch), die internationale successen kende met zijn hiphousemuziek. Op jonge leeftijd emigreerde hij van Suriname naar Amsterdam-Zuidoost. Toen hij voor het radiostation waar zijn broer werkte een jingle had gerapt, bood Peter Duijkersloot, eigenaar van het label Rhythm, Scott een contract aan. Scott was toen nog maar 16 jaar oud. De eerste single die werd uitgebracht is Pick Up the Pieces. In 1989 bracht Scott het nummer The Chief , een ode aan zijn afkomst, uit en werd een succes in Nederland.