MAANDAG 24 SEPTEMBER | 20:00 | €5,-

Regisseur Kenneth Branagh

Cast Kenneth Branagh, Julie Christie, Derek Jacobi

Lengte 242 minuten

Jaar 1996

Taal Engels

Ondertiteling Engels

Hamlet, Prins van Denemarken, keert terug naar zijn vaderland wanneer zijn vader, de koning, sterft. Zijn moeder Gertrude is al hertrouwd met zijn oom Claudius, de nieuwe koning. Wanneer de geest van zijn vader echter verschijnt om Hamlet te vertellen dat hij door Claudius en Gertrude vermoord is, is Hamlet uit op wraak.

Hamlet is een minutieuze verfilming van Shakespeare’s wereldberoemde tragedie over wraak, macht, waanzin en verraad. Niet voor niets is Hamlet één van Shakespeare’s bekendste werken; het personage van de verbitterde Prins Hamlet heeft zoveel interpretaties als er lezers zijn en is daarom al meer dan 400 jaar een bron van inspiratie voor toneelstukken, films, kunst, poëzie en proza.

Regisseur en hoofdrolspeler Kenneth Branagh is een groot Shakespeare-fan, iets dat duidelijk naar voren komt in deze vier(!) uur durende film. Hamlet is vaak verfilmd, maar deze versie uit 1996 is de enige film waarin de volledige tekst van Shakespeare’s klassieke stuk intact is gelaten – zie hier direct de verklaring voor de lengte. Verwacht echter geen stoffig toneelstuk, maar een visueel spektakel vol kleuren, prachtige kostuums en indrukwekkende paleiszalen. De cast, bestaande uit onder andere Kate Winslet (natuurlijk in de rol van Ophelia), Julie Christie, Robin Williams en Richard Attenborough, levert bovendien een ijzersterk staaltje acteerwerk af. De film werd dan ook genomineerd voor vier Oscars en vol lof ontvangen door filmcritici.

Let op: vanwege de uitzonderlijke lengte van Hamlet start deze Moderne Klassieker niet, zoals gewoonlijk, om 22:00, maar om 20:00. 

ham8
ham6
ham3
HAMLET (1996)
ham2