NU TE ZIEN

Regisseur Mathieu Kassovitz

Cast Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui

Lengte 98 minuten

Jaar 1995 (re-release)

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Hubert, Vinz en Saïd zijn drie vrienden van verschillende afkomst die alledrie in dezelfde betonnen nachtmerrie wonen: een banlieu aan de rand van Parijs. Het is begin jaren negentig en de banlieus vormen het decor van aanhoudende rellen en politiegeweld. Terwijl hun vriend Abdel op de intensive care ligt na gewond te zijn geraakt tijdens één van die rellen, overweegt Vinz een wraakactie met het politiepistool dat hij te pakken heeft gekregen.

Anders dan Vinz droomt de serieuze Hubert juist van een toekomst voorbij de voorstad, terwijl Saïd probeert de moed er bij hemzelf en zijn vrienden in te houden door zo lichtvoetig mogelijk door het leven te gaan. Regisseur Mathieu Kassovitz verbeeld een dag uit hun leven: een dag vol geklooi en geklier van een stel aimabele pubers dat doelloos over straat zwerft, alles in prachtig zwart-wit geschoten – jusqu’ici tout va bien. Omstandigheden laten de broeierige dag echter onvermijdelijk eindigen in agressie wanneer Hubert, Vinz en Saïd in aanraking komen met skinheads, criminelen en corrupte politieagenten.

Op 6 april 1993 kwam jonge Franse regisseur, acteur en scenarist Kassovitz ten gehore dat de 17-jarige Makomé M’Bowole doodgeschoten was door een politieagent. Niet omdat hij iets fout had gedaan of vluchtte, het was een ongelukje. Kassovitz was hierdoor zo geroerd dat hij diezelfde dag nog begon aan het script van wat de film La Haine zou worden. La Haine kwam uit in 1995 en sloeg in als een bom. Op het Filmfestival van Cannes kreeg de film een staande ovatie, Kassovitz won er de prijs voor Beste Regisseur en door filmcritici werd La Haine unaniem lovend ontvangen. La Haine is rauw, realistisch en een confronterend tijdsbeeld van de Franse samenleving – een tijdsbeeld dat helaas profetisch is gebleken.

lh2
lh3
lh4
lh5