MAANDAG 28 MEI | 22:00 | €5,-

Regisseur Harmony Korine

Cast Nick Sutton, Jacob Sewell, Lara Tosh, Chloë Sevigny

Lengte 89 minuten

Jaar 1997

Taal Engels

Ondertiteling Engels

Gummo is het regiedebuut van Harmony Korine, de schrijver van de controversiële film Kids. De film speelt zich af in Xenia, Ohio, een klein stadje dat, economisch noch psychisch, ooit herstelde van een tornado die twintig jaar geleden alles vernietigde.

Xenia is een plaats van armoede en verlammende verveling, van dronken feestjes en zomerbuien, van dagelijkse wreedheid en surrealistische schoonheid. Solomon is een magere adolescent die met zijn vriend Tumler dag en nacht op zoek is naar iets dat hun eeuwige verveling kan doorbreken. Ze fietsen rond, drinken milkshakes en vertellen moppen. Ze doden zwerfkatten en verkopen die aan het plaatselijke Chinese restaurant. Van de magere opbrengst kopen ze goedkope lijm om de rest van de dag stoned aan zich voorbij te laten gaan.

Korine huurde vooral amateurs in om in Gummo te spelen. De film heeft amper plot of narratief, en polariseerde de filmwereld bij de release in 1997. Tegenwoordig is de film echter een niet te ontkennen of weg te denken cultklassieker. Het prachtige camerawerk komt van de hand van gerenommeerde cinematograaf Jean-Yves Escoffier, die in hetzelfde jaar Good Will Hunting filmde.

“Problematic, troubling, dangerous even, but breathtakingly original, and absolutely true to the times. The cutting edge doesn’t get any sharper than this.”
– Time Out

85922635_o
gummo-bathtub-scene-1108×0-c-default
gummo1
tumblr_ne0jkeSKAe1tpst2ro1_500
097
gummo-1997-1108×0-c-default