ZONDAG 24 MAART | 18:45

Regisseur Paolo Sorrentino

Cast Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Lengte 141 minuten

Jaar 2013

Taal Italiaans

Ondertiteling Engels

Onverschillig en verleidelijk biedt Rome zichzelf aan aan de verbaasde ogen van de toeristen: het is zomer en de stad straalt met een schoonheid die ongrijpbaar en onherroepelijk is. Jep Gambardella is 65 en hij straalt net als de stad een charme uit die de tijd niet verwoest heeft. Hij is een succesvolle journalist die onbezorgd door Rome fladdert en geniet van het goede leven, maar tegelijkertijd met verbittering terugdenkt aan zijn verloren jeugd. 

Toni Servillo speelt Gambardella, een Romeinse schrijver die na zijn briljante debuutroman nooit een tweede roman heeft weten af te leveren – hij was te druk met feesten– en die op 65-jarige leeftijd op nostalgische wijze terugblikt op het bunga bunga-feest dat wij het leven noemen. Hij begint te doorzien dat achter de prachtige façade van Rome een enorme leegte schuilt, en dat hij, zijn vrienden en de hele rest van de Romeinse jetset zich in deze leegte begeven. Met groeiende afkeer analyseert hij zijn eigen luxeleventje vol escapisme en decadentie, en hij besluit op zoek te gaan naar zin en inhoud in het Romeinse spiegelpaleis.

Het weelderig vormgegeven La grande bellezza werd door recensenten met open armen en een enorme hoeveelheid sterren ontvangen, won de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, en is veelvuldig vergeleken met het (volgens velen) beste werk van Fellini: La dolce vita. Net als in deze film is de hoofdrol in Paolo Sorrentino’s La grande bellezza voor de eeuwige stad. De film stroomt over van prachtige beelden, en is een betoverend, openhartig, vervreemdend, melancholisch en ironisch kunstwerk.

Deze film is onderdeel van het Beste Films van 10 jaar-programma van Cineville.