MAANDAG 12 MAART | 22:00 | €5,-

Regisseur Yasujirô Ozu

Cast Keiji Sada, Yoshiko Kuga, Chishû Ryû

Lengte 94 minuten

Jaar 1959

Taal Japans

Ondertiteling Nederlands

In Good Morning besluiten twee jongens in een buitenwijk van Tokio om het bevel van hun vader om stil te zijn letterlijk op te vatten en geen woord meer te zeggen nadat hun ouders hebben geweigerd een televisie voor hen te kopen. Dat ze ook het vriendelijke ‘goeiemorgen’ van de buren meer beantwoorden zorgt voor irritaties binnen het gebouw waarin het gezin woont. 

 Good Morning is geheel geschoten vanuit het perspectief van de twee koppige broers. De ouders zijn ervan overtuigd dat de stilte-staking van korte duur zal zijn, maar langzaamaan dringt het tot hen door dat ze hun kinderen niet meer kunnen negeren. Oppervlakkige volwassenen en de kinderlijke zucht naar modern luid­ruchtig leven (de televisie!) worden door Japanse regisseur Yasujiro Ozu met humor geobserveerd. Dit vermakelijke satirische portret van het moderne gezinsleven zit vol met grappen over de roddelcultuur onder volwassenen en het consumentisme in het moderne Japan. De volwassen wereld vol lege conversaties en hypocrisie krijgt er flink van langs.

Ozu bewees met Good Morning dat hij ook uitstekend uit de voeten kon met het genre van de komedie. Stilistisch is de film typisch Ozu, met een laag camerastandpunt waarbij de camera niet beweegt. Ditmaal maakte hij ook gebruik van primaire kleuren in oogstrelend Technicolor.

gm4
gm5
gm2
gm6