DINSDAG 21 JUNI | 18:45

Regisseur Ronit & Shlomi Elkabetz

Cast Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Meashe

Lengte 115 minuten

Jaar 2015

Taal Hebreeuws

Ondertiteling Nederlands

oie_24174632fTTQcWK6

De Israëlische Viviane Amsalem (co-regisseuse Ronit Elkabetz) wilt scheiden van haar man. Ze heeft echter geen enkele van de touwtjes in handen. Feit wil dat in Israël de man als een marionettenspeler boven een systeem van Rabbi’s, het gerecht en een door mannen gedomineerde jury hangt. Slechts op zijn toezeggen mag de rabbijn de vrouw weer loslaten in het vrije leven. Maar Viviane weet niet van opgeven.

Zo ontvouwt zich een Courtroom Drama, waarin voor een keer dood en verderf niet de aanleiding is tot een intense zaak. Tevens krijgt het ook niet dramatische inbedding van een Kramer vs. Kramer (1979), door de ontvreemdende figuren die langskomen om te getuigen en bij tijd en wijlen een donker gekleurde glimlach op je gezicht zullen achterlaten. De ritmische montage, het tergend tactiele verstrijken van tijd en personages, de onveranderlijke setting met even zulke bewegingloze camerastandpunten; Viviane zit gevangen tussen wal en schip en moet zich claustrofobisch verloren voelen in haar zoektocht naar ademruimte. Het vele gepraat van de personages, zonder veel beweging en verandering van omgeving, maakt de ervaring dusdanig intens, dat het humoristisch getinte ongemak de kijker zelf lucht zal verschaffen.

Gett, the Trial of Viviane Amsalem wijst hier op een absurde en onontwikkelde facet van de Israëlische maatschappij en pleit op geweldige audiovisuele wijze voor verandering. Broer en zus Elkabetz, waarvan laatstgenoemde zogezegd de hoofdrol op zich neemt, voltooien hiermee de trilogie die ze in 2004 zijn gestart met To Take a Wife. Deze is verworden tot een pleidooi voor feminiene emancipatie in de toch wel patriarchale samenleving die Israël nog kan zijn. Speciaal voor deze CinDi nodigen we dan ook de Israël-specialiste Maya Foner, die als onderzoekster en lectrice en tevens oprichtster van ‘Israeli Film & Talk’ uitvoerig de situatie zal bespreken – in het Engels.

Zij heeft de film in samenwerking met ons uitgekozen, niet in de eerste plaats vanwege de recente dood van regisseuse en hoofdrolspeelster Ronit Elkabetz. Wij dragen de voorstelling dan ook aan haar op.

Spreekster Maya Foner voltooide als studente de Bachelor Israel Studies, evenals Criminologie en vervolgens een Master Communicatie. Daarna heeft ze gedoceerd van Amerika tot Israël zelf en is ze gespecialiseerd in Reflections of Israeli Society through film. Dit is uitgemond in een eigen initiatief, waarin liefde voor film wordt gecombineerd met verrijkende kennis die verder reikt dan het product zelf.

Bekijk hier meer informatie over Israeli Film & Talk.

Cinema Discutabel is een reeks filmdebatten en symposia die Kriterion in samenwerking met derden organiseert. Aan de hand van films en documentaires wordt er gediscussieerd over onderwerpen op het gebied van politiek, maatschappij en cultuur. Vast onderdeel van Cinema Discutabel is de maandelijkse IDFA in Kriterion reeks.

gett_le_proces_de_viviane_amsalem_1
gett-the-trial-of-viviane-amsalem
gett1
gett2