ZONDAG 3 JUNI | 19:30 | €8,-

Regisseur James Whale

Cast Colin Clive, Mae Clarke, Boris Karloff

Lengte 70 minuten

Jaar 1931

Taal Engels

Welke film zou jij programmeren als jij zou mogen kiezen? Dat is de vraag die Filmtheater Kriterion in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Roeterseiland aan verschillende schrijvers heeft gesteld. Het resultaat is de reeks ‘De Schrijver Screent’, waar de relatie tussen film en literatuur belicht wordt. Voor deze tweede avond screent Helen Westerik Frankenstein (1931), de eerste van de vele Frankenstein-films gebaseerd op de theaterbewerking van het bekende boek van Mary Shelley door Peggy Webling.

Frankenstein

Frankenstein is een Amerikaanse drama-horrorfilm uit 1931 onder regie van James Whale. Deze baseerde het verhaal op Peggy Webling’s theaterversie van Mary Shelley’s gelijknamige boek. Dr. Henry Frankenstein is een briljant wetenschapper die bezeten is door het idee om dood weefsel nieuw leven in te blazen. Om zijn experimenten uit te voeren gaat hij ‘s nachts op pad om lijken op te graven samen met zijn gebochelde knecht Fritz. Henry staat op het punt om te trouwen met zijn verloofde Elizabeth en zo het landgoed van zijn vader te erven, maar hij verliest steeds meer de realiteit uit het oog en raakt volledig opgeslokt door zijn experimenten.

Helen Westerik
Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Dat neemt niet weg dat ze met evenveel goesting naar meer mainstream films gaat. Ze studeerde Film and performance studies aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft onder meer voor het Cultureel Persbureau. Sinds 5 jaar modereert ze ook voor het IFFR. Ze schreef samen met Louise O. Fresco het boek Verraad, verleiding en verzoening, over de rol van eten in cinema, en werkt nu aan een boek over pre-code in Hollywoodfilms. Bij de introductie zal ze stilstaan bij het 200-jarige jubileum van het boek Frankenstein van auteur Mary Shelley, wat voor impact het verhaal heeft gemaakt en hoe het boek door de tijd heen verbeeld is.

frankenstein-boris-karloff
frankenstein-1931-movie
frankenstein-1200-1200-675-675-crop-000000
frankenstein_1931_still
Film Title: To Kill A Mockingbird