Laatste 35mm-vertoning!

ZONDAG 20 NOVEMBER 12:15

 

Regisseur Werner Herzog

Cast Klaus Kinski, José Lewgoy en Claudia Cardinale

Lengte 2u38

Jaar 1982

Taal English

Ondertiteling -

Fitzcarraldo draaien we een derde keer als double bill met IDFA’s Burden of Dreams op zondag 20 november.

Boek hier kaartjes voor de IDFA-vertoning van Burden of Dreams in Kriterion.

Vertoond vanaf een 35mm analoge filmprint!


Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist die er niet voor terugdeinst om een flink formaat salonboot middels kabels en rolhouten over een berg te laten slepen. Herzog filmde de levensgevaarlijke onderneming zonder trucages, wat hem veel kritiek opleverde. ‘Het enige dat telt is wat je op het witte doek ziet,’ liet hij destijds in interviews weten. ‘Of wij bij het draaien geleden hebben – en wij hebben waarschijnlijk meer geleden dan ieder ander die ooit een film heeft gemaakt – doet er niets toe.’

Fritz stoomt met zijn boot over de rivier, tot hij geruisloos wordt ingesloten door een inheemse stam in kano’s. Wat volgt is de exploratie van de duisternis van de mens, iets waar regisseur Herzog regelmatig naar terugkeert. De mens wordt dan vaak gecontrasteerd of in gevecht gebracht met de onherbergzame natuur. Hoever is de mens inmiddels verwijderd van deze natuur? Hoe sterk is zijn band hiermee (nog)? Zouden we met zijn allen misschien terugmoeten naar de natuur?

Maar de natuur lijkt in ‘Fitzcarraldo’ in eerste instantie slechts een middel, of obstakel te zijn, om tot het uiteindelijke doel te komen: het bouwen van een eigen operahuis. De ambities van Fitz zijn niet minder groot dan die van een Charles Foster Kane. Nadat zijn spoorwegproject door het Andesgebergte en zijn ijsindustrie in het water zijn gevallen, is dit nu zijn grootste wens.

Zijn liefde voor opera, en Caruso in het bijzonder, is de rode draad in de film. Overal neemt Fitz zijn grammofoontoestel mee naartoe om zijn omgeving aan te steken met het Caruso virus. Magisch zijn de momenten dat hij dit op zijn grote rivierstoomboot doet.


Wie benieuwd is naar de beruchte making-of documentaire van Fitzcarraldo, kan zondagmiddag na onze laatste vertoning direct door naar onze IDFA vertoning van BURDEN OF DREAMS. Tickets via hier

264295
Fitzcarraldo-Frontpage
fitzcarraldo_6a6f20
fitzcarraldo-film-review
Fit2
6kvmUe3cKPxiNgoXiiS4jHur3qc
rJTvp1rUp1NWODDOGJj06z0ZSZv