MAANDAG 3 JUNI | 22:00

Regisseur Thomas Vinterberg

Cast Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen

Lengte 105 minuten

Jaar 1998

Taal Danish

Ondertiteling Engels

Dat familieverplichtingen vaak niet zo leuk zjin, zelfs niet als ze  de naam “feest” dragen, dat is geen nieuws. Het onplezierige karakter heeft meestal twee uitersten: ofwel er wordt niet over belangrijke zaken gesproken en iedereen verveelt zich, ofwel er volgen zware beschuldigingen en ontrafelde geheimen.

Het grote verjaardagsfeest van de zestigjarige pater familias Helge ontspoort wanneer zoon Christian in diens feestrede een schokkende mededeling doet over zijn vader. Festen was de eerste film die volgens de Dogme 95-regels werd gemaakt, dus: zoveel mogelijk naturel gefilmd, zonder sets, rekwisieten of muziek. Het dwong de makers te focussen op het drama. En het werkte: na de première op het filmfestival van Cannes volgde een minutenlange ovatie. De overdonderde regisseur Vinterberg had jaren nodig om dit niveau weer te bereiken.

Moderne Klassiekers ‘Vaders’
Een beetje raak schieten en het kwaad is geschied. Vader worden is een makkelijke klus, het zijn is dat allerminst. Overal in je is hij erg aanwezig, maar toch nooit vaak genoeg. Of, niet zoals je wilt dat hij er is. Deze moderne klassiekermaand gaat over de aan- en afwezigheid van vaders, vaderfiguren en vadergevoel.