16 JUNI | 19:30 | COMBI-TICKET 10,-

Regisseur Pawel Lozinski, He Yuan

Cast Pawel Lozinski, Marcel Lozinski

Lengte 54 minuten + 75 minuten

Jaar 2013

Taal Pools

Father and Son

Documentairemaker Pawel Lozinski (1965) maakte naam met gelaagde, intieme portretten en heeft al diverse bekroonde films op zijn naam staan als hij besluit de camera te richten op zichzelf en zijn vader, de eveneens gerenommeerde documentairemaker Marcel Lozinski. Samen ondernemen ze een roadtrip vanuit Polen naar Frankrijk. Het oorspronkelijke idee was om één film over deze reis te maken, maar het werden er twee: ieder zijn eigen versie.

Voor de vader betekent de trip een terugkeer naar Parijs, waar hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd geboren als kind van joodse ouders. Hij maakte er Father and Son on a Journey (2013) over. In de versie van de zoon ligt de nadruk op zijn jeugd. In de capsule van de camper ontspint zich een dialoog waarin Pawel pijnlijke herinneringen ophaalt aan zijn vrije opvoeding, de scheiding van zijn ouders en gevoelens van onveiligheid, maar ook vragen stelt over seks en relaties. Geen onderwerp wordt gemeden, maar er is ook een zichtbaar tedere band. Overleeft deze ingewikkelde relatie de nietsontziende eerlijkheid?  (IDFA)

 

Father and Son on a Journey (2013)

Marcel Lozinski werd in mei 1940 in Parijs geboren en bracht een deel van zijn jeugd door in verschillende kindertehuizen. Zijn joodse en communistische ouders zaten in het verzet. Na de oorlog vertrok hij met zijn moeder naar Polen, waar hij een gelauwerd documentairemaker werd, met een twintigtal films op zijn naam. Naar het idee van zijn zoon Pawel, eveneens een gerenommeerd documentairemaker, maakt hij samen met hem een roadtrip van Warschau naar Parijs. Vader en zoon richten de camera op zichzelf en op elkaar en nemen elkaar de maat. Uiteindelijk maakt ieder een eigen film over deze reis.

Geen onderwerp wordt gemeden tijdens de gesprekken onderweg. De zoon wil weten waarom zijn ouders scheidden en uit kritiek op zijn vrije opvoeding, maar stelt ook open vragen over seks en relaties. Marcel ontwijkt, verklaart en verdedigt zich, of geeft vaderlijk advies. Het reisverslag, gelardeerd met foto’s en filmbeelden uit het familiearchief, lijkt al improviserend te zijn ontstaan, maar is subtiel gemonteerd tot een rijkelijk gelaagd verhaal.