WOENSDAG 17 JULI | 19:30 | €8,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur John Huston

Cast Michael Caine, Sylvester Stallone, Pelé

Lengte 116 minuten

Jaar 1981

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

VOETBAL IS OORLOG

Altijd al Sylvester Stallone willen zien acteren naast Max von Sydow, terwijl Michael Caine een team van krijgsgevangenen aanvoert tegen de All-Stars van Nazi-Duitsland en een grootse, in een met ijzeren hand geregisseerde film van de inmiddels 74-jarige film- én oorlogsveteraan John Huston (The Maltsese Falcon;The Treasure of the Sierre Madre). Deze absurditeiten vormen samen een even ludiek, als spannend plot dat de belangen van een potje voetbal plaatst binnen de verschrikkelijke omstandigheden in een concentratiekamp en een letterlijke zaak van leven of dood en besprenkelt met wat klassiek goud uit oud-Hollywood.

De Duitse bezetters zien de wedstrijd namelijk als een prachtige propagandastunt om hun etnische superioriteit aan te tonen. Derhalve kunnen ze niet afgaan tegen een stelletje ondervoede geallieerden. Uit alle windstreken zijn de gevangenen weggeplukt, om een team dat als los zand aan elkaar hangt. Met Stallone, die duidelijk nog nooit iets anders dan een rugby en een paar klappen heeft gevangen, op het doel geposteerd, lijkt de wedstrijd al van tevoren gespeeld. Toch dreigen de Duitsers voor de zekerheid met fatale vergeldingen. Mochten de geallieerden het in hun hoofd halen te winnen, zullen ze het gezichtsverlies van Das Vierte Reich met hun dood bekopen. Drie spanningsbogen ontvouwen zich: zullen ze hun trots laten zegevieren en er met de winst vandoor gaan? Zo ja, zullen ze hun leven dan nog zeker zijn? Of lukt het hen, onder aanvoering van The Italian Stallion, het kamp in het geheel te ontvluchten?

Hier raakt dit fictieve verhaal de feiten. In een verre verte is het narratief gebaseerd op een wedstrijd die uiteindelijk de geschiedenis is ingegaan als The Death Match. In een serie van wedstrijden, gaven lokale Oekraïense voetballers de afgevaardigden van hun Duitse bezetters elke keer weer klop. Deze voortdurende Arische afgang deed de Nazi’s zowel hun superieure Flakelf als doodsdreigementen inzetten. Toch verloor ook de Flakelf, waarna de Oekraïense spelers zouden zijn gedeporteerd en gefusilleerd. Hier zijn echter geen harde bewijzen voor. Nadat het oorlogstij in het voordeel van de geallieerden keerde, kon de fantasierijke propaganda van de Sovjets namelijk met de waarheid aan de haal en enkele jaren later was de legende van The Death Match plots een feit. Dat weinig trotse winnaars van deze wedstrijd het einde van de oorlog hebben gehaald, is desalniettemin de harde realiteit. Hoe zou het Stallone en Caine, maar ook wereldkampioenen Pele, Bobby Moore en Ossie Ardiles, in Escape to Victory vergaan?

Deze film maakt deel uit van de Voetbal is...-zomeravond, samen met de film Shaolin Soccer (2001) van Stephen Chow. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2019.