Regisseur Akira Kurosawa

Cast Akira Terao, Mitsuko Baishô, Toshie Negishi

Lengte 119 minuten

Jaar 1990

Taal Japans

Ondertiteling Engels

In Dreams, een van Kurosawa’s laatste en meest experimentele films, heeft de regisseur acht verschillende van zijn eigen dromen verfilmd. Door de surrealistische aard van dromen is alles mogelijk. Zoals het ontmoeten van Van Gogh (Martin Scorsese) in een van zijn schilderijen tot aan een schilderachtige nucleaire meltdown van mt. Fuji.

De acht delen in het kort: 1. Sunshine Through The Rain: Een kleine jongen wordt verteld niet naar buiten te gaan als het regent en de zon schijnt, omdat op dat moment de vossen hun huwelijksfeesten vieren, die fatale gevolgen kunnen hebben voor diegenen die dit zien. 2. The Peach Orchard: Hetzelfde jongetje ontmoet de geesten van perzikbomen die omgehaald zijn door harteloze mensen. 3. The Blizzard: Een groep bergbeklimmers wordt gered tijdens een sneeuwstorm door spiritueel ingrijpen. 4. The Tunnel: Een man ontmoet de geesten van een legerpeleton voor wiens dood hij verantwoordelijk is. 5. Crows: Een kunststudent ontmoet Vincent van Gogh en treedt binnen in een wereld van diens schilderijen. 6. Mount Fuji in Red: Nucleaire ‘meltdown’ dreigt Japan te vernietigen. 7. The Weeping Demon: Een beeld van een ‘na de bom’ wereld bewoond door menselijke mutaties. 8. Village of the Watermills: Een vrolijk portret over een dorp waarin de bevolking een is met de natuur.

Deze vertoning is onderdeel van het Kriteri on ART-programma. Andere vertoningen zijn Pierrot le Fou en Days of Heaven. Bram Donders, herkomstonderzoeker bij het Van Gogh Museum, zal een inleiding geven.

One of Kurosawa’s last and most experimental films. Kurosawa has brought 8 of his own dreams to life. Due to the surrealistic nature of dreams everything is possible; such as meeting Van Gogh (Martin Scorsese) in one of his own paintings to a picturesque nuclear meltdown of mt. fuji.

This screening is part of the Kriteri on ART-series. Other screenings in this program are Pierrot le Fou and Days of Heaven. Bram Donders, researched at the Van Gogh Museum, will introduce the film. 

kurosawa_dreams
mt-fuji-in-red
akirakurosawasdreams-1024×576
dreams-fox-wedding
MV5BMzg3YjNkMjYtNDUyZS00YWU3LWEzZTItMTQxMzc3OWY3ZGY2L2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyNDQ2NjI@._V1_