ZONDAG 25 OKTOBER | OP 35 MM

Regisseur Yorgos Lanthimos

Cast Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia

Lengte 94 minuten

Jaar 2009

Taal Grieks

Ondertiteling Nederlands

Grieks drama waarin twee strikte ouders hun volwassen kinderen beschermen tegen de buitenwereld door ze een schijnwerkelijkheid voor te spiegelen.

In een luxe ommuurde villa, houden twee strikte ouders hun jongvolwassen kinderen angstvallig geïsoleerd van de samenleving. In hun opvoeding krijgen drie jongeren zeer beperkte informatie over een zogenaamd boosaardige buitenwereld. Ze krijgen een schijnwerkelijkheid voorgespiegeld en worden onderworpen aan vernederende spelletjes. De vader maakt hen wijs dat ze fysiek pas klaar zijn om het erf te verlaten nadat hun hoektanden eruit gevallen zijn. Wanneer hij een jonge vrouw meebrengt om de zoon seksueel te bevredigen, vraagt deze op haar beurt een gunst aan één van de twee zusjes. Een nieuwe begeerte dringt het omheinde huis binnen.

Dit eigenzinnige Griekse drama werd in Cannes geëerd met de Un Certain Regard award en kreeg tevens een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film. De film is een aanklacht tegen ‘home schooling’. Dit is iets wat in Griekenland nog vaak gebeurt. Kinderen weten volgens regisseur Giorgos Lanthimos niet genoeg van de buitenwereld af.

De film werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.