WOENSDAG 8 AUGUSTUS | 21:45 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Stan Brakhage

Cast Jane Brakhage, Stan Brakhage

Lengte 78 minuten

Jaar 1964

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Dog Star Man is een reeks van vijf experimentele korte films, een prelude en vier delen, gemaakt tussen 1961 en 1964 door Stan Brakhage. De films illustreren het verhalen van een bebaarde houthakker die door de bergen klimt samen met zijn hond om een boom om te hakken. Op de bergen neemt hij verschillende mystieke visioenen waar. De vijf korte films vormen samen één langspeelfilm.

Nadat Brakhage zijn film Cat’s Cradle had afgerond, bedacht hij het concept voor Dog Star Man. Net zoals zijn andere werken, staat de film bekend om zijn abstracte beeldtaal en technieken als het krassen en perforeren van de film. Hoewel het werk als onorthodox ervaren kan worden, zit er wel degelijk een narratieve structuur in verwerkt.

Dog Star Man wordt gezien als het magnus opus van Brakhage, en één van de belangrijkste films van de Amerikaanse avant-garde cinema.

Deze film maakt deel uit van de Visual/Auditory-zomeravond, samen met de film Blue van Derek Jarman. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

“More than any other filmmaker, he defined the cinema as a visual being, liberating it from non-visual considerations, and as visually useful for expressing a totality of thought.”
– Fred Camper

960full-dog-star-man_-part-i-screenshot
EKDYondecHSoqMgmaJ3hcqFPRg
maxresdefault
image-w856