MAANDAG 14 MAART | 22:00 | €5,-

Regisseur Sidney Lumet

Cast Al Pacino, John Cazale & Charles Durning

Lengte 124 minuten

Jaar 1975

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Een Dog Day Afternoon (1975) in New York. Sonny (Al Pacino) is om persoonlijke redenen de wanhoop nabij en besluit met zijn companen Sal een filiaal van de Chase Manhattan Bank in Brooklyn te beroven. Want als een verrotte economie zijn trouwe burgers in de steek laat, kan een mens beter zijn eigen spaarpotje vullen.

Hier stoppen alle genre-eigen clichématigheden. Hoe vaak zie je een Heist-film waarin de roof an sich in het eerste kwart reeds plaatsvindt? Er is bovendien geen sprake van vernuftigheid in het voorspel, noch van vurige schietpartijen achteraf. En niet alleen verhaaltechnisch wijkt de film af van de platgetreden paden. Regisseur Sidney Lumet maakte van de overval een op waarheid gebaseerde karakterstudie. Al Pacino excellereert als een fictieve John Wojtowicz, die als ex-soldaat in een diep, maatschappelijk gat viel. Notabene pleegde hij deze daad om de seksuele transformatie van zijn vriend te bekostigen. Het werd een hit, live te bezichtigen in de buurt en op televisie, met vele sympathisanten binnen en buiten de bank.

Stockholm syndroom 2.0, daar de daders door het publiek eerder een mythische helden dan onderwereldstatus toebedeeld kregen. Alle perikelen in de jaren ’70 komen aan bod: een veranderlijke houding jegens seksuele normen en waarde, Vietnamese oorlogsnaweeën en politiële geweldsplegingen. Niet voor niets ging Pacino’s kreet, “ Attica, Attica,” de filmboeken in als memorabel. Geheel geïmproviseerd, overigens. De acteerprestaties staan zodoende buiten kijf, de film verdiende een historische status en het beklijvende verhaal biedt tot op de dag van vandaag een fijne filmervaring.

dog_primary
1
2
3