NU TE ZIEN

Regisseur Spike Lee

Cast Spike Lee, Danny Aiello, John Turturro, Giancarlo Esposito en Samuel L. Jackson

Lengte 120 minuten

Jaar 1989

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

In deze onafhankelijke film, geschreven en geregisseerd door Spike Lee, worden de sociale spanningen van de jaren 80 in Brooklyn op komische maar toch treffende wijze geïllustreerd. De films van Spike Lee staan erom bekend sociaal bewogen te zijn, waarbij ook racisme een terugkerend motief is in zijn werk. Ook in Do The Right Thing (1989) is deze thematiek duidelijk te herkennen.

In een zwarte wijk van Brooklyn runt Salvatore ‘Sal’ Fragione samen met zijn een zonen een succesvolle pizzeria. Pino, één van de twee zonen, zorgt echter voor spanningen binnen de familie vanwege zijn racistische opvattingen. Wanneer ‘Buggin Out’ portretten van zwarte sterren in plaats van de portretten van bekende Italianen wil ophangen in de pizzeria barst de bom. De ontwikkeling van de personages en de uiteenzetting van de sociale problematiek in het plot maken dat deze film als meesterwerk is te beschouwen. Het is een statement aangaande de rassenproblematiek in veel Amerikaanse steden. De film veroorzaakte een enorme controverse, omdat Lee het aandurfde dit complexe probleem aan te snijden, zónder dat hij daarbij impliceert de wijsheid in pacht te hebben. Er wordt niet met vingers gewezen, want iedere bevolkingsgroep maakt zich volgens Lee’s visie op de een of andere manier schuldig aan het in stand houden van vooroordelen.

Alle opbrengsten van de vertoningen worden gedoneerd aan The Black Archives. The Black Archives is een uniek historisch archief bestaande uit talloze documenten, teksten en objecten die vertellen over de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora en de Afro-Caribische gemeenschappen in Nederland. Deze collectie wordt beheerd door de organisatie New Urban Collective.

Door te doneren draagt men bij aan zowel de bevordering van conservatie van het archief, als het zichtbaarder maken van verborgen geschiedenissen en unieke bronnen van kennis tot het groter publiek. Dit door middel van inventarisatie en digitalisering van vele bijzondere en zeldzame archiefstukken, die zo toegankelijker gemaakt kunnen worden voor studie en inzage. Voor meer informatie verwijzen je graag door naar hun webpagina: theblackarchives.nl/doneren

do-the-right-thing5
do-the-right-thing6
do-the-right-thing2
do-the-right-thing3
do-the-right-4