MAANDAG 22 JUNI | 22:00

Regisseur Volker Schlöndorff

Cast David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler

Lengte 2u22m

Jaar 1979

Taal Duits

Ondertiteling Engels

De jonge Oskar Matzerath wordt in 1924 geboren in een voorstad van Danzig. Tot zijn grote frustratie, want de wereld bevalt hem helemaal niet.

Toch verlangt hij ernaar om zo snel mogelijk drie te worden. Wanneer hij deze leeftijd bereikt, en een blikken trommel van zijn moeder krijgt, besluit Oskar niet meer te groeien omdat hij niet hetzelfde wil worden als de hypocriete volwassenen om hem heen. Met zijn wijdopengesperde kinderogen, hoge stem en trommeltje verstoort hij het leven van de volwassenen gedurende de opkomt van het Nationaal Socialisme. Verfilming van het boek van Günter Grass, waarmee regisseur Volker Schöndorff de Oscar voor beste buitenlandse film en de Gouden Palm in Cannes binnenhaalde. 

Deze film was oorspronkelijk deel van de Moderne Klassieker reeks in maart: VIS. Omdat deze maand halverwege stil kwam te zitten ivm corona, zetten we het in juni voort, samen met twee vertoningen van Jiro Dreams of Sushi Hoewel wij ons het liefst zo dicht mogelijk bij het water nestelen, kunnen we er nooit echt lang in blijven – ja, alleen in bad. Het échte water, dat is het rijk van de vis – in de breedste zin van het woord. Het is het rijk van het zeezoogdier en van het plankton en het koraal en het blikje en het plastic flesje en de oude fiets. Lees meer over het programma hier .
blechtrommel 4
blechtrommel 3
blechtrommel 2
blechtrommel 1