MAANDAG 22 APRIL | 22:00 | €6,50

Regisseur Paul Wegener

Cast Paul Wegener, Albert Steinrück, Lyda Salmonova, Ernst Deutsch

Lengte 91 minuten

Jaar 1920

Wegener, die eerder al twee films rond de golem had gemaakt, speelt zelf het titelpersonage in dit fraai vormgegeven horrorverhaal. Bijna honderd jaar later wordt de film gezien als expressionistisch meesterwerk. De vertoning van Der Golem, wie er in die Welt kam zal live muzikaal worden begeleid door BIG PINK PIG KING. 

In de 16de eeuw voorziet de Praagse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. Maar het experiment heeft ook andere, onbedoelde gevolgen. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper.

De vertoning zal worden ingeleid door dr. Jonathan Gill, docent American Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

De Moderne Klassiekers van de maand april zijn gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. Deze maand is geprogrammeerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Er is een combiticket beschikbaar die toegang geeft tot een vertoning uit de Moderne Klassieker: Kabbala-reeks en het Joods Cultureel Kwartier voor €12,50. Deze is hier verkrijgbaar.

Tijden en Tickets

Vandaag 22 april
22:00