Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Binnen het thema Autonomie draaien wij tijdens ons jubileum twee films over en door Carole Roussopolos. Eén film die haar, en Delphine Seyrigs, filmcarrière uiteenzet en het plaatst binnen de kaders van het Frans feminisme. Just Don’t Fuck toont op haar beurt een voorbeeld van het soort onderwerp dat Carole poogde vast te leggen.

 

FILMS:

Delphine et Carole, Insoumuses (Callisto McNulty, 2019)

In de jaren zeventig was actrice Delphine Seyrig op het witte doek te zien als onder andere een zingende fee, een lesbische vampier en een aardappelschillende huisvrouw/ sekswerker. Ze positioneerde zich in deze door mannen gedomineerde film wereld actief als feministe, niet enkel door protesten en debatten maar ook door het zelf hanteren van de camera. Tegelijkertijd was daar Carole Roussopoulos die een van de eersten Portapak videocamera’s bezat die Sony eind jaren zestig ontworpen had. Roussopoulos gaf trainingssessies voor het hanteren van videocamera’s waar ze Delphine ontmoette. Samen richtten ze het collectief Les Insoumuses op was ze de Franse vrouwenbeweging documenteerde. Ook gebruikte ze het nieuwe medium om met eigen beelden en commentaren tegenwicht te bieden aan de dominante representatie van vrouwen op TV en elders. Aan de hand van een selectie fragmenten uit feministische werken van de videogroepen Les Insoumuses en Video Out en uit talkshows met onder meer Simone de Beauvoir, Marguerite Duras en Chantal Akerman, markeert deze film zowel een hoofdstuk in de geschiedenis van het feminisme als het begin van een creatieve politieke praktijk die gekenmerkt wordt door media-interventie en de toegankelijkheid van het medium video. 

image-w12802
1568927483550_1000x0702_0x0x0x0_1573331210137
download (1)

 

Just Don’t Fuck / Y’a Qu’à Pas Baiser (Carole Roussopoulos, 1971)

Deze korte film werd gemaakt door het militante video collectief Vidéo Out. De film toont een wisselwerking tussen de een op TV uitgezonden debatprogramma waarin mannelijke dokters met elkaar het thema van abortus bespreken, en de de eerste vrouwendemonstratie voor de legalisering van abortus en voorbehoedsmiddelen, die op 20 november 1971 in Parijs plaatsvond. Als een commentaar op datgeen wat de TV niet toont leggen ze de tot dan toe nog illegale abortus praktijk volgens de Karman-methode vast op de magnetische band. 

image-w1280
download
vgn_YAQAPB2