VRIJDAG 4 NOVEMBER | 19:30

Tijdens de staking van 1905 komen een vader en zijn stakende zoon tegenover elkaar te staan. De moeder vindt aanvankelijk dat staken alleen maar problemen geeft, maar ze krijgt steeds meer sympathie voor de arbeiders.

Regisseur Pudovkin

Cast Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Ivan Koval-Samborsky

Lengte 1u30

Jaar 1926

Taal Russisch

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Het debuut van Pudovkin, de Moeder (Mat, 1926), voert ons mee naar de Russische Tsarentijd in 1905. De tsaren zijn nog net geen decennium van hun troon verstoten en het Stalinistische sociaal-realisme deed zijn intrede met de verfilming van Maxim Gorky’s gelijknamige roman. Een verscheurd gezin; moeder en vader verschrikt door het revolutionaire verzet van hun zoon. Gedurfde montagetechnieken tonen moedige koppen, acties en leuzen. 

Vsevolod Pudovkin is op vormelijk vlak een van de meer gematigde cineasten van de Montageschool. In zijn eerste langspeelfilm, Moeder (Mat) vertelt hij de ommekeer van een gewone Russische moeder die zich na een tweestrijd aan de zijde van de revolutionairen schaart. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Maxim Gorky. Pudovkin zet montage in om de emotionele impact van het verhaal te versterken en emoties uit te vergroten. Vergeleken met Eisenstein leunt Pudovkin veel dichter bij de Hollywood-esthetiek aan.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, De Moeder is onderdeel van het Jaren ’20 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 

p51030_i_h9_ab
download (1)
download (2)
hqdefault
large-screenshot3