IEDERE ZATERDAG OM 00:15 | M.U.V. 29 OKTOBER: OP VRIJDAG 00:15

Regisseur Dick Maas

Cast Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum

Lengte 95 minuten

Jaar 1983

Taal Nederlands

Aan het einde van de avond neemt een groepje bezoekers van een landbouwtentoonstelling de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht.

Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift blijft echter slachtoffers eisen: er vallen doden en gewonden. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is. Samen met Mieke gaat hij op onderzoek uit, maar wat hij ontdekt overtreft zijn ergste nachtmerries…

 Met De Lift bewees Dick Maas dat je in ons kikkerlandje een publieksfilm kunt maken die zich kan meten met wat Hollywood te bieden heeft. Kwestie van een briljant idee en een voortreffelijke uitvoering. Dat idee is even simpel als effectief: wat als een ogenschijnlijk doodgewone lift een eigen, duistere wil ontwikkelt? Maas buitte liftangst en claustrofobie op briljante wijze uit in een reeks loeispannende scènes en een paar geruchtmakende schokeffecten, waarvan de onthoofding-door-lift de bekendste is. De Lift was dé must-see film van 1983 en leverde Maas zijn eerste blockbuster op (650.000 bezoekers), evenals een Gouden Kalf voor beste regie. Ook won hij de Grand Prix van het gerenommeerde festival van de ‘fantastische film’ van Avoriaz, waarmee Maas in één klap op gelijk niveau stond met illustere grootheden als Steven Spielberg en Brian De Palma. Bijna 35 jaar later keert De Lift tijdens Amsterdamned als openingsfilm van het festival terug op het grote doek, in een onder supervisie van Maas volledig gerestaureerde versie en in aanwezigheid van cast en crew!

The night film niche was originally intended for B-movie fetishists with an insatiable appetite for kitschy characters in occult or other extraordinary situations. Unfortunately, these last few years, the films seem to have been definitively tucked away in the DVD budget bins or digital thievery. That’s why Kriterion has brought back our nightly program, where we will bring the cult back to where it belongs, AFTER MIDNIGHT.