Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Binnen het thema Autonomie draaien wij tijdens ons jubileum twee krakersfilms: over kraken, Amsterdamse vrijplaatsen, saamhorigheid en opstaan tegen kapitalistisch woonbeleid. Dingen waar wij heden ten dage wat van kunnen leren of enkel naar kunnen verlangen. 

 

FILMS:

De Lente is Gratis (Rob Schröder, 1999)
De Lente is Gratis van videokunstenaar Rob Schröder toont de teloorgang van Amsterdamse vrijplaatsen. De inwoners van de gekraakte panden lichten uit hoe hun bestaan steeds moeizamer wordt gemaakt door veranderd overheids- en gemeentebeleid. In de film wordt veel teruggeblikt op de jaren ‘70 en ‘80 waarin er nog wel veel mogelijk was, en hoe autonome, antikapitalistische manieren van leven steeds meer onmogelijk gemaakt werden. Door een hedendaagse bril is de realiteit van de jaren ‘90 echter zo slecht nog niet, er waren tenminste mogelijkheden op dit gebied terwijl dat in de huidige maatschappij door nieuwe wetgeving compleet onmogelijk is gemaakt. De Lente is gratis toont de kracht van gemeenschap, en hoe de krakersbeweging het eigenlijk alleen maar het beste voorhebben met de stad.

5696

 

Waar De Ratten Koning Zijn (Barbara den Uyl, 1985)

In de jaren ‘80 stond de Staatsliedenbuurt bekend als een van de slechtste wijken van Nederland. De gemeente en politie hadden er door falend huisvestingsbeleid geen gezag meer, waardoor de wijk effectief een anarchistische mini-samenleving was geworden: een vrijhaven voor krakers. De film volgt een groep krakers uit deze buurt: hun strijd met het systeem en met de lokale neonazi’s, maar ook hoe zij deze gemeenschap draaiende proberen te houden.
Als hedendaagse inwoner van Amsterdam is het bijna onmogelijk om niet met nijd naar deze film te kijken, hoewel het leven in de Staatsliedenbuurt in de jaren ‘80 rauw was, heerste er wel een gevoel van gemeenschap en vrijheid, iets wat volledig verdwenen is nadat de gentrificatiemachine 35 jaar overuren heeft gedraaid.

1139951
download
waarderattenkoningzijn

Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, De Lente is Gratis en Waar De Ratten Koning Zijn, zijn onderdeel van het Autonomie programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium.