MAANDAG 31 AUGUSTUS | 22:00

      VRIJDAG 3 SEPTEMBER | 14:45

Regisseur Felix van Groeningen

Cast Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Pauline Grossen

Lengte 1 uur en 48 min.

Jaar 2009

Taal Nederlands

Naar de gelijknamige, semiautobiografische bestseller van Dimitri Verhulst. De 13-jarige Gunther Strobbe woont samen met zijn vader Celle en zijn drie ooms bij zijn grootmoeder in het Vlaamse plaatsje Reetveerdegem. De Strobbes zijn na een reeks mislukte huwelijken terug ingetrokken in hun ouderlijk huis en leven onder het motto “God schiep de dag en wij feesten er ons vrolijk doorheen”.

Gunther wordt dagelijks geconfronteerd met het volstrekt nutteloze bestaan van dit mannengezin, bestaande uit het consumeren van grote hoeveelheden alcohol, rokkenjagen en schaamteloos nietsdoen. Alles wijst erop dat Gunther hetzelfde lot beschoren is als zijn vader en ooms. Kan Gunther toch ontsnappen aan de helaasheid der dingen? 

De film wist bij het Filmfestival van Cannes de nodige publiciteit wist te verkrijgen door de wedstrijd naaktfietsen uit de film in levenden lijve op de boulevard in Cannes te herhalen. De onbehouwen personages doen denken aan rauwe primitievelingen. Ze roepen ambivalente gevoelens op, doordat ze geen doortrapte slechteriken zijn, maar in het leven vastgelopen onnozele halzen. Het zijn mannen die zich geen zelfreflectie kunnen permitteren, omdat ze dan in een gapende leegte staren. Platvloers, maar bovenal een prachtig, poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.

De Helaasheid der Dingen is onderdeel van Tour d’Europe | Moderne Klassiekers zomer.

Oke, de grenzen zijn 15 juni misschien weer open gegaan, maar de reisadviezen zijn nog altijd knalgeel, koningsdagoranje en bloedrood. Thuisblijven lijkt voorlopig het devies van deze zomer te worden. Toegegeven: de mozzarella is hier lang niet zo lekker als in Italië en de Albert Heijn XL haalt het niet bij de supermarché, maar ook in Amsterdam kan de zomer zinderend zijn. De A’DAM-toren is als je er zo over nadenkt gewoon een variant op de Eiffeltoren, de bouwput aan de Plantage Middenlaan kan met toegeknepen ogen best door voor ruïne, en als je er zelf een pak Dode Zee-zout in leeggooit kun je ook in het IJ misschien wel even drijven. Lees meer over het programma hier .

helaasheid3
helaasheid2
helaasheid4
helaasheid1