VRIJDAG 12 APRIL | 21:00 – 03:00

Regisseur Robert Wiene

Cast Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Fehér, Lil Dagover, Hans Heinrich von Twardowski

Lengte 71 minuten

Jaar 1920

Taal Duits

De live soundtrack die BOYE maakt bij de film Das Kabinett des Dr. Caligari is van ongehoorde schoonheid. Letterlijk ongehoord was het optreden ook, toen Kriterion afgelopen zomer de handen ineen sloeg met SEXYLAND. Wij waren lyrisch en sindsdien zijn we vastberaden om het geheel te herhalen. Nu, in de grote filmzaal met nog beter geluid en nog meer feest, achteraf in onze eigen vertrouwde foyer: Das Kabinett des Dr. Caligari x BOYE, vrijdag 12 april in Kriterion.

BOYE lijkt het als persoonlijk einddoel te hebben gesteld om alle synthesizers en andere keyboards ooit te bespelen en neemt een selectie mee naar K1, waar hij de film van eigen composities voorziet. Verwacht de bizarste en prachtigste geluiden die Das Kabinett’s expressionistische beelden – en sets van nieuwe sferen, gevoelens en zelfs ritme zullen voorzien. Een niet te missen ervaring voor zowel muziek-, als filmliefhebbers.

Films hebben graag de controle over de kijker. Ze sleuren je mee in hun wereld, spelen met je emoties en nestelen zich in je gedachten. Maar waar de bewegende beelden in de juiste volgorde je slechts sturen in tijd en ruimte, is de muziek de lijm tussen wat je ziet en wat je voelt. De krijsende strijkers als de protagonist de donkere kelder instapt, het volle orkest dat opzwelt als twee geliefden elkaar na lange tijd in de armen vallen: allemaal raken ze je rechtstreeks in je onderbuik. Hedendaagse artiesten gebruiken film steeds vaker om hun muziek kracht bij te zetten. Frank Ocean’s Endless, Janelle Monae’s Dirty Computer en vele andere artiesten integreren film in hun muziek. Kriterion UNHEARD draait de rollen om: een bestaande film krijgt nieuwe betekenissen door een live-set van een jonge, lokale artiest.

We vertonen een gerestaureerde kopie van Das Kabinett des Dr. Caligari, afkomstig uit de Royal Belgian Film Archive.