MAANDAG 8 JANUARI | 22:00 | €5,-

Regisseur Wolfgang Petersen

Cast Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann

Lengte 208 minuten

Jaar 1981

Taal Duits

Ondertiteling Nederlands

Das Boot is een beklemmend verslag van het leven van de bemanning van één van de duizenden Duitse onderzeeërs in WOII. Door de kleine schaal waarop de film zich afspeelt blijft de enorme oorlog die buiten woedt enerzijds buiten beeld, maar wordt ze anderzijds teruggebracht tot menselijke proporties. 

In de Tweede Wereldoorlog trokken duizenden Duitse onderzeeërs de diepe zeeën in om geallieerde vrachtschepen tot zinken te brengen. Wie de pech had tot de bemanning van een van deze boten te behoren, leefde dagenlang in een benauwde, smalle koker die de bedompte kleine ruimte van een U-boot was en liep daarbij ook nog eens voortdurend de kans met dieptebommen om zeep geholpen te worden of door vliegtuigen te worden beschoten.

In Das Boot probeert zo’n onderzeebootbemanning van een U-96 onder onmogelijke omstandigheden toch hun opdrachten uit te voeren en tegelijkertijd de idealen van hun regering te begrijpen. Jürgen Prochnow speelt met gevoel voor nuance de rol van zijn leven als de ervaren, Hitler-cynische kapitein die deze jonge bemanning aanstuurt. Onder de kapitein en de bemanning, opgesloten in een ruimte die qua hygiëne en comfort te wensen overlaat, overheersen afwisselend gevoelens van verveling, woede en pure angst.

Das Boot werd een klassieker door de precisie waarmee regisseur Wolfgang Petersen de claustrofobische situatie in de U-boot weet vast te leggen. De film bevat weinig dialoog, maar de beelden en blikken van de cast vertellen een prachtig verhaal.

db9
db4
db7
db6