MAANDAG 13 AUGUSTUS | 22:00 | €5,-

Regisseur Lars von Trier

Cast Björk, Catherine Deneuve, David Morse

Lengte 140 minuten

Jaar 2000

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

De Oost-Europese Selma (Björk) emigreert in 1964 met haar zoon Gene naar Amerika. Daar komt ze terecht in het grauwe bestaan van een plaatstaalfabriekmedewerker op het Amerikaanse platteland. Selma werkt dag en nacht om geld bij elkaar te sprokkelen voor een operatie voor haar zoon. Om haar kleurloze bestaan wat op te peppen repeteert Selma elke avond voor de rol Maria uit de musical The Sound of Music. 

Zowel Selma als haar zoon lijden aan een ziekte waardoor ze langzaam blind zullen worden. Voor Selma is het al te laat, maar haar zoon kan nog gered worden door een operatie. Ondanks de ellende slaat Selma zich door haar dagelijkse routine door zich vast te klampen aan haar passie: muziek. Door te zingen kan ze ontsnappen aan haar uitzichtloze realiteit.

Lars von Trier weet met Dancer in the Dark een tragisch verhaal om te zetten in een contrastrerende bonte film met veel muziek- en dansnummers. In de glamourwereld van films en theater kan Selma haar eigen leven even vergeten en voor een moment gelukkig zijn, maar het andere moment wordt de kijker weer terug gesleurd naar het tragische leven van Selma en haar zoon. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Trier’s film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (o.a. in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses, mede doordat was uitgelekt dat Von Trier en Björk tijdens de opnamen van de film dikwijls botsten.

dancer-in-dark_420
dancer-in-the-dark-still-526×295
dancer-in-the-dark-1200-1200-675-675-crop-000000